29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Borzan: Cjepivo svima, a ne samo ‘njima’

2 min read
- Kad se pronađe, cjepivo će biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od korona virusa štititi i od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka. Zato se ne bi smjelo tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima - smatra potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan.
biljana borzan

Utrka za pronalazak učinkovitog cjepiva za korona virus je možda i najveći globalni projekt u ovom stoljeću. Globalne sile usmjerile su istraživačke i financijske resurse k tom projektu, među njima i Europska unija, koja je kroz programe poput Inicijative za inovativne lijekove i Horizon 2020 u tu svrhu osigurala izdašna sredstva iz zajedničke blagajne. Konsenzus postoji oko toga što treba napraviti da bi se cjepivo pronašlo, no malo tko spominje što nakon toga.

– Kad se pronađe, cjepivo će biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od korona virusa štititi i od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka. Zato se ne bi smjelo tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima – smatra potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je poslala prioritetno zastupničko pitanje Europskoj komisiji o potrebi stvaranja europskog plana distribucije i nabave cjepiva. Europska komisija domaćin je virtualne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

– Obzirom da se novcem europskih poreznih obveznika financira istraživanje, EU i države članice moraju osmisliti plan nabave i distribucije koji će se temeljiti na solidarnosti. Ukoliko se ponove kaos i sebičnost, posljedice bi mogle biti pogubne. Pozvala sam EU i države članice da organiziraju zajedničku javnu nabavu jer će u bloku moći bolje pregovarati s farmaceutima. Potrebno je osmisliti i plan kako bi se prvo zaštitili oni na prvoj liniji borbe protiv zaraze te najugroženiji – kazala je Borzan.

Borzan je poslala dopis i Europskom vijeću kojim u ovim izazovnim trenutcima predsjeda upravo Hrvatska.

– Pozivam hrvatsku Vladu da iskoristiti mehanizme koju su joj na raspolaganju kako bi postavila temelje europske suradnje oko nabave i distribucije cjepiva. Kao mala zemlja  takvu priliku više nećemo imati i bila bi tragedija da je ne iskoristimo – zaključila je Borzan.

Tekst: Ured Biljane Borzan, Foto: Instagram

Facebook Comments