22. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zubari krenuli s poslom! Sikora: Mjerimo temperaturu, uzimamo podatke, anamnezu…

2 min read
Za OsijekExpress.com govori Miroslav Sikora, dr.med.dent., spec. oralne patologije, a s radnim mjestom u osječkom Domu zdravlja.
miroslav sikora

Postupni povratak zdravstva u ‘normalu’ pretpostavlja i povratak dentalne medicine u opširnije radne procese. Jučer su stomatolozi krenuli s prvim zahvatima, a koji ne uključuju isključivo hitna stanja. Jučer su zazujale brusilice, aplicirane prve plombe…, a otkako su počele pandemijske mjere protiv širenja koronavirusa.

Za OsijekExpress.com govori Miroslav Sikora, dr.med.dent., spec. oralne patologije, a s radnim mjestom u osječkom Domu zdravlja.

– Nije to ‘stara normala’ niti povratak, već ulazak u neku ‘novu normalu’. Dosta je novih protokola koje moramo poštovati i stoga odmah apeliram na sve pacijente da ne shvate ovo kao brzu nadoknadu svega propuštenog u posljednja dva mjeseca, jer biti će potrebno neko vrijeme za uhodavanje sustava – počeo je Miroslav Sikora, dr.med.dent., spec. oralne patologije, a s radnim mjestom u osječkom Domu zdravlja.

Stomatološka ordinacija je i do sada bila jedna od onih gdje se moglo ‘polizati pod’, svaki instrument uzimao iz sterilizatora, no svejedno se i posao stomatologa bitnije promijenio.

– Dezinfekcija, sterilizacija, presvlačenje, oblačenje, provjetravanje iza svakog pacjenta…, sve to traje i konzumira vrijeme. Značajno će nas sve to usporiti. Sve će se obaviti, ali na neke će stvari ipak jedno vrijeme duže čekati. Voditi ćemo se elementima hitnosti i postupno se vraćati u raniji režim, kako situacija i mjere budu dozvoljavale – nastavio je Sikora.

– Mislim, sve to što radimo za zaštitu je svih nas, i nas djelatnika, ali više i pacijenata. Jer, neka su tumačenja da aerosolne čestice mogu ostati i do tri sata u prostoru. Tako da…, nije lagano raditi u tim maskama, ali mjere su važne – nizao je Sikora, zaključujući…

Nema, dakle, dolaska ‘sa ceste’, već samo uz prethodnu telefonsku najavu, a gdje će svakom pacijentu biti pojašnjen i protokol koji ga čeka. Mjerimo temperaturu, uzimamo podatke, anamnezu, dolazak je s maskom… Radimo trenutno s 30 do 40 posto ranije dinamike. Dežurstvo je nešto drugo, hitne i neodgodive stvari se rješavaju, no postoje svakako manje i više hitna stanja – zaključio je Miroslav Sikora.

Foto: Facebook

Facebook Comments