23. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ines Novak: Kako Švicarci brinu o djeci i mladima

5 min read
Više od 10 godina Ines Novak radi u civilnom sektoru u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku i brojne edukacije vezane uz rad s djecom. Pokretačica je i voditeljica brojnih inicijativa, aktivnosti i projekata za djecu, a od 2015. godine predsjednica je Dječjeg kreativnog centra Dokkica. Majka je troje djece.
ines novak kolumna

Ines novak u novoj kolumni za OsijekExpress.com postavlja pitanje i donosi odgovor – Kako Švicarci brinu o djeci i mladima…

Prošle sam godine u sklopu Brezinog projekta, kao predstavnica DOKKICE, imala priliku posjetiti Švicarsku i upoznati se s primjerima socijalne usluge produženog i/ili poludnevnog boravka u školama i organizacijama u gradu Bernu. Ne mogu zaboraviti svoje oduševljanje uređenošću sustava boravaka za djecu. Jedna od najimpresivnijih činjenica mi je što svaka škola ima svog socijalnog radnika. Na moje pitanje jednoj voditeljici boravka u jednoj školi o slučajevima vršnjačkog nasilja u školi, odgovorila je kako takvog nasilja u školama nema jer pri pojavi prvih indikatora o promjeni ponašanja učenika intervenira školski socijalni radnik koji odlazi u obitelj djeteta razgovarati s  djetetom i roditeljima i pružiti podršku.

Neki su boravci organizirani u sklopu škola, dok su neki organizirani u sklopu ustanova i organizacija. Važno je za istaknuti kako su prostorni kapaciteti za provedbu ovih usluga daleko iznad naših. Posjetom jednoj školi imali smo priliku razgledati prostor u kojemu se provodi boravak i, naravno, da smo ostali iznenađeni kako se za tu svrhu koristi više školskih prostorija koje su uređene i opremljene za različite vrste aktivnosti. Posebno me dojmilo bogatstvo sadržaja i didaktičkih materijala. U prostoru pored sportske dvorane i dvorištu škole nalaze se spremišta za brojne sportske rekvizite pa tako učenici imaju na rasplaganju koristiti skateove, romobile, različite modele zanimljivih pomagala za kretanje koji potiču i razvijaju pokret, motoriku i koordinaciju i druga sportska pomagala. Na info pultu u školi stoje različiti promotivni materijali za djecu i roditelje pa, između ostaloga, i časopis za roditelje koji sadrži brojne zanimljive i važne teme vezane uz odgoj i obrazovanje djece.

Neke usluge boravka provode se u posebnim, samostalnim objektima koji su veličine naših vrtića. Jedan od njih smo posjetili i upoznali se s njegovim radom i voditeljima. Vizualno dojmljiv objekt pri samom ulasku – izvana lijepo uređen, s puno zelenila, velikim dvorištem i igralištem, a unutra različite prostorije, svaka za svoju namijenu, prilogođene dobi djece. U vrijeme posjete dočekala su nas djeca koja su se pripremala za ručak. Prostrana blagovaonica uređena raznim sadržajima koje su izrađivala djeca, vezana uz pravilnu prehranu i zdrave prehrambene navike. Svako dijete samo brine o pospremanju svoga posuđa nakon jela. U okviru brige za higijenu, djeca peru zube nakon obroka, a u sklopu objekta postoji i prostor namijenjen dnevnom odmoru. Pri susretu s djecom uočili smo kako su djeca disciplinirana i ni u jednom trenutku nismo imali priliku čuti galamu ili svađu. Djeca su međusobno razgovarala na primjeren način uvažavajući jedni druge.

Nakon toga, posjetili smo i nekoliko objekata koje vode različite organizacije, a vrlo su slični našoj DOKKICI. Svaki dio grada „ima svoju DOKKICU“. Ovdje rade stručnjaci u radu s djecom i provode brojne svakodnevne aktivnosti podrške, slično kao i mi. Na moje pitanje jednom voditelju o financiranju usluge, doznali smo kako uslugu sufinanciraju Grad Bern i Kanton. U okviru financiranja usluge razvijen je model koji uvažava financijske mogućnosti roditelja pa tako roditelji s plićim džepom plaćaju manji iznos, dok ostatak sufinanciraju Grad i Kanton. Za pamćenje mi ostaje i Kuća za mlade koju je Grad dodijelio organizaciji upravo u tu svrhu (a kojih ima, naravno, po cijelom gradu), uređena i opremljena u modernom stilu koja pruža ugodan boravak i zadovoljava potrebe mladih.

DOLAZAK ŠVICARSKIH PREDSTAVNIKA U OSIJEK

Nedavno sam sudjelovala na seminaru Udruge za rad s mladima Breza u okviru projekta „Together“ na kojemu su predstavnici švicarskih ustanova i organizacija predstavljali rad s djecom i mladima u riziku. Impresivno je bilo slušati stručnjake koji rade već dugi niz godina u vrlo uređenom sustavu socijalne skrbi u kojemu su razvijene diferencirane socijalne usluge.

Uspoređujući s našim sustavom mogli smo uvidjeti sličnosti i razlike. Temeljne sličnosti su što i u našem sustavu postoje brojne usluge za djecu i mlade u riziku, a razlike su u njihovoj rasprostranjenosti i obujmu kao i u specifičnim uslugama koje je Švicarska razvila do impresivnim razmjera. U Švicarskoj je puno veći broj različitih usluga, a ono najvažnije je da teret financiranja na državnim, odnosno kantonskim i gradskim jaslama. Tako je naša Breza od strane švicarskih predavača, na seminaru, istaknuta kao organizacija koja je svojim radom ostvarila kredibilitet i u međunarodnim vodama jer je zahvalan partner i u skrbi za djecu i mlade koje je potrebno smjestiti izvan mjesta prebivališta, u kojemu je dijete doživjelo traumatična iskustva zbog kojih je završilo u sustavu.

Naša Breza već dva desetljeća u nezahvalnom hrvatskom sustavu razvija alternativne modele socijalne skrbi za djecu i mlade u riziku – s problemima u ponašanju i bez primjerene roditeljske podrške. Naša je Breza ustrajnim i predanim radom napravila čuda s obzirom na okolnosti u kojima djeluje.

Borba za razvoj socijalnih usluga i njihovu podršku od strane države često se čini kao borba s vjetrenjačama. To znaju svi oni koji ih provode i razvijaju. I DOKKICA, kao Brezino dijete, nastala je kao model preventivnog rada s djecom kako bi se pružila podrška djeci u njihovom odrastanju. Švicarci su predstavili različite socijalne usluge pa tako i usluge koje DOKKICA godinama provodi i razvija – od pomoći u učenju, organizaciji slobodnoga vremena djece, prevenciji vršnjačkog nasilja, edukacije korištenja medija, brige i zaštite mentalnog zdravlja djece, savjetovanja i edukacija za roditelje… I da, DOKKICA je poput švicarskih organizacija koje provode preventivne aktivnosti za djecu i roditelje, samo što, nažalost, nije dovoljno prepoznata kad govorimo o primjerenoj podršci za provedbu tih aktivnosti. I nismo mi jedini, naravno, ima i drugih koji su u istom loncu.

Prije par dana DOKKICU su u pratnji predsjednice Breze, Suzane Vargović, posjetila tri predstavnika švicarskih organizacija i ustanova, aktivnih sudionika Brezinog seminara i s velikim zanimanjem slušali o radu s djecom, iskustvima, projektima i programima koje provodimo od 2011. godine. Na čast nam je bilo čuti riječi pohvale i podrške koje su nam uputili, a mene se posebno dojmio komentar o entuzijazmu koji se, kako su rekli, osjetio u predstavljanju DOKKICE. I tako, dok Švicarci svoj sustav podrške za djecu i mlade razvijaju inovativnijim i sofisticiranijim modelima, mi se, nažalost, još uvijek borimo s nekim temeljnim stavovima  i inicijativima – kako uvjeriti društvo, državu da je podrška djeci i mladima krucijalna kao i da je prevencija ključna, a  ujedno i da štedi puno novaca državi.

Foto: Ines Novak (privatna arhiva)

Facebook Comments