26. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Zavatriralo’ se oko komaraca! Svi imaju rješenje! Komarci ni ne znaju što im se sprema!

4 min read
Pitanje je bilo za koliko vremena i novaca vjeruju riješiti problem komaraca. I svi su, zapravo, govorili dobro, svi žele isto, ali su se redom optuživali tko je, kada i gdje, u svojim prilikama, zakazao.

Dnevnik.hr NoveTV je danas imao ‘online’ sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka. Iz svojih prostorija javili su se video linkom pozvani Goran Kušec (SDP), Ivan Radić (HDZ), Berislav Mlinarević (Nezavisni, DP, Most, Hoćemo) i Vladimir Šišljagić (SSiB). Nakon što su na izravne upite ‘trančirali’ mandate Ivana Vrkića, govorili o tome po čemu će njih građanke i građani Osijeka jednom pamtiti kao realizirane gradonačelnike, na ‘menu’ su stigli komarci. Jedan od osječkih ozbiljnih problema za ljepuškaste ljetne večeri je neizostavno bilo ‘glavno jelo’ debate. Tu su se, štoviše, ozbiljnije potegle replike, replike na replike.

Svi imaju rješenje za komarce, svi kandidati do jednog. Komarci ni ne znaju što im se sprema. Pitanje je bilo za koliko vremena i novaca vjeruju riješiti problem komaraca. I svi su, zapravo, govorili dobro, svi žele isto, ali su se redom optuživali tko je, kada i gdje, u svojim prilikama, zakazao.

Temu je otvorio Kušec, ustvrdivši kako močvarno okruženje, Drava i Dunav u blizini, onemogućavaju rješavanje pitanja komaraca u potpunosti, a da svatko tko ustvrdi kako može riješiti pitanje u potpunosti, zapravo ne govori istinu. Potom se pozvao na inozemne primjere, ali i uključivanje stručnjaka sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Odjela za biologiju. Napokon, ustvrdio je da se pitanje komaraca ne rješava u jednom mandatu.

Mlinarević je rekao da se takav problem mora rješavati na državnoj razini, da se u jednoj godini može privremeno sanirati stvar, ukazujući na činjenicu kako larve komaraca žive sedam godina, sukladno čemu je potrebno kroz duže razdoblje rješavati problem. Tu je prvi puta ‘rebnuo’ Radića tvrdnjom kako Vlada treba podržati Zakon koji nije podržao zadnji puta.

Radić je kazao kako komarce namjerava rješavati odmah, u prvoj godini ‘vatrogasnim mjerama i rješenjem’, a potom larvicidnim tretiranjem, kroz plansko i sustavno pristupanje. I on je spomenuo inozemne primjere. Dodao je i da je Grad smanjivao sredstva.

A u dvije godine komarce misli da može riješiti Šišljagić, naglašavajući da se to moglo učiniti i prije desetak godina, pozivajući se na elaborat koji nudi rješenja u potpunosti, za kojeg drži da je važeći i aktualan i danas. U saboru je, dodaje, iznio konkretan način za 35 milijuna kuna.

A potom su krenule replike…

– Nije točno da se ne govori istina. Otprije 10 godina postoji elaborat. Da je HDZ imao volje, to se prije 10 godina moglo riješiti u Saboru – krenuo je Šišljagić replikom

– Šišljagić je bio 8 godina župan i komarci su nas i tada grizli. Ne vidim što će se promijeniti sada – uzvratio je Radić.

– Pitanje Radiću? Zašto nije riješio problem kada ga je mogao riješiti? – obratio se Radiću Mlinarević.

– Htio sam mu odgovoriti već. Stranka Most, koja Vas podržava, bila je na vlasti kada su se sredstva za komarce smanjivala u gradskom proračunu. Jedini sam tada upozoravao. I onda su otišli u Sabor i populističkim mjerama kroz… – krenuo je Radić, ali ga je prekinuo voditelj sučeljavanja Mislav Bago, da bi misao dovršio malo kasnije… – Komarci su obveza lokalne samouprave, komarce smo riješili 2019. godine, iako to nije bio naš problem – dodao je Radić, aludirajući na trenutak kada je županija povukla državna sredstva.

– Most je htio to riješiti podnošenjem amandmana u Saboru, ali je Radić odbio. To je ono što on ne shvaća, da se problem mora riješiti na razini države – uzvratio je Mlinarević.

– Vi smanjite u rebalansu sredstva, a onda predlažete amandman u Saboru. To je licemjerno – Mlinareviću je uzvratio Radić.

Htio je Mlinarević ponovno replicirati, ali Bago mu više nije dao prostor i vrijeme, dodajući da ga je već iskoristio. Svo to vrijeme Kušec je čekao, Šišljagić se nije javljao…

– Župan je prošle godine uputio poziv svim jedinicama lokalne samouprave da podrže projekt koji će se baviti rješavanjem pitanja komaraca, Grad je na to pristao, a onda je stigao njihov odgovor da od toga odustaju. Ako to nije ucjena pred izbore!? Što je to sada!? Mi smo htjeli konstruktivno sudjelovati… – govorio je Kušec Radiću, prekinut od strane voditelja.

– Osam godina ste bili na vlasti i niste riješili taj probem i ne vidim načina kako ćete – uzvratio je Radić, dok mu je Kušec dobacio u završnici…

– Floskule… Floskule… – kazao je Kušec.

Foto: Facebook (Dnevnik.hr, screenshot)

Facebook Comments