16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kako je prošao prvi dan škole? U prve u Osijeku razrede krenulo 15 učenika više!

2 min read
Prvi ponedjeljak u rujnu svake je godine još posebniji za učenike prvih razreda koji kreću u novo životno razdoblje, a u 20 gradskih škola prvi je put u klupe sjelo 865 prvašića.

Nova nastavna godina u ponedjeljak, 6. rujna počela je za 7.385  učenika osječkih osnovnih škola. Prvi ponedjeljak u rujnu svake je godine još posebniji za učenike prvih razreda koji kreću u novo životno razdoblje, a u 20 gradskih škola prvi je put u klupe sjelo 865 prvašića.

Među njima su i 42 nova mališana Osnovne škole ,,Grigor Vitez” koje je obišao i pozdravio Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

– Svim našim učenicama i učenicima, posebno onima koji prvi put sjedaju u klupe, želim uspješno školovanje i lijep boravak u školama. Zadovoljstvo mi je naglasiti kako ove godine imamo 15 prvašića više nego prošle školske godine, što je još jedan pozitivan trend u gradu Osijeku, a vjerujemo kako će se on i nastaviti – rekao je zamjenik Vulin te uputio poruku vozačima motornih vozila za povećanom opreznošću u prometu.

A kako bi mališani ove škole ostali sigurni u prometu, Grad Osijek postavio je uspornik u Srijemskoj ulici, jednoj od najprometnijih u ovome dijelu grada, gdje vozači često voze neprilagođenom brzinom.

– Postavili smo uspornik i oko njega uredili nogostupe, za što smo iz proračuna izdvojili 250 tisuća kuna. Uskoro ćemo takav uspornik postaviti i u blizini Osnovne škole Jagode Truhelke, na raskrižju Crkvene i Zmaj Jovine ulice, kako bi sva naša djeca sigurno stigla u školu i sigurno se vratila svojim kućama – dodao je Vulin.

Nastava se i ove godine održava uz epidemiološke mjere, nešto blaže nego proljetos, ali ipak s određenim pravilima ponašanja u školskim zgradama. Hrvoje Brod, ravnatelj OŠ ,,Grigor Vitez”, pojasnio je organizaciju rada u ovoj školi:

– Radi poštivanja mjera odvojili smo ulaze za razrednu i predmetnu nastavu, dezinficiramo prostorije između smjena, a učenici predmetne nastave pohađaju nastavu u jednoj smjeni. Maske u učionicama neće morati nositi jer smo osigurali razmak od 1,5 metara. Pod odmorom maske ipak ostaju – kazao je Brod i zahvalio gradonačelniku Ivanu Radiću na postavljanju uspornika.

Na početku ove školske godine dograđena je, opremljena i energetski obnovljena Osnovna škola Mladost te tako postala deseta škola u Osijeku koja prelazi na jednosmjensku nastavu.

– Cilj nam je svim školama omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu jer ćemo tako povećati i kvalitetu obrazovanja. Time bismo osigurali i lakšu organizaciju produženog boravka gdje ove godine imamo 58 skupina, više nego prošle, i sve više zainteresiranih roditelja. Ukupna vrijednost organizacije produženog boravka iznosi 10 milijuna kuna, od čega Grad Osijek izdvaja 7,7 milijuna, a ostatak roditelji – zaključio je Vulin.

Tekst i foto: Grad Osijek

Facebook Comments