20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Djeca hrvatske i srpske nacionalnosti u Vukovaru jedna drugu ne trebaju!?

2 min read
- Dvije trećine prijateljstava, odnosno više od dvije trećine djece nema niti jednog prijatelja iz druge nacionalne skupine, a govorimo o tri najbolja prijatelja - rekla je Čorkalo Biruški, dodajući kako to nije slučaj sa drugim zajednicama.

Izazovi i perspektive obrazovanja – bio je naziv panel diskusije održane koncem prošlog tjedna u Vukovaru, u petak u organizaciji Europskog doma i njemačke zaklade Friedrich Ebert, a u kojoj su predstavljeni rezultati provedenog istraživanja unutar 5 godina, od ’15. do ’20. godine i prema kojem između vukovarske djece hrvatske i srpske nacionalnosti nema odveć dodirnih točaka i kako zapravo jedna drugu ne trebaju.

Razgovarajući o modelima nastave, sklonosti o potrebi modela B, dvojezične nastave, s Filozofskog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta Dinka Čorkalo Biruški dometnula je kako je pravo pitanje štose može učiniti da se djeca više integriraju, budući da rezultati istraživanja govore kako djeca jedna drugu ne trebaju. U panel diskusiji sudjelovao je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević

– Dvije trećine prijateljstava, odnosno više od dvije trećine djece nema niti jednog prijatelja iz druge nacionalne skupine, a govorimo o tri najbolja prijatelja – rekla je Čorkalo Biruški, dodajući kako to nije slučaj sa drugim zajednicama.

Također, prvim problemom, onkraj modela nastave, građani definiraju iseljavanje mladih, drugim nezaposlenost, a tek onda dolazi na red podijeljenost djece u vrtićima u školama.

Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu je rekao kako se pravo nacionalnih manjina na obrazovanje u Hrvatskoj ostvaruje kroz modele A, B i C, potome definirane ukratko – A je nastava na jeziku i pismu nacionalnih manjina, B je dvojezična nastava, a C njegovanje jezika i kulture.

– Mislim da pravo nacionalnih manjina na obrazovanje ne predstavlja nikakav problem jer je to pravo koje pripada pojedincima kao pripadnicima neke zajednice, a kada govorimo o obrazovanju, o funkcioniranju toga prava odlučuju roditelji za njihovu djecu – rekao je, među ostalim Tatalović.

Milošević, na kraju, smatra kako Hrvatska ima dobar okvir kada su u pitanju prava manjina na obrazovanje, a da postoje primjeri i dobre prakse uključivanja djece u dijalog.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments