19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Drava ‘dobila otok’! Viri ‘Garnika’! Samo 15 cm od najnižeg vodostaja u povijesti!

1 min read
Vodostaj Drave kod Osijeka jutros u 10 sati bio je -154. Sat poslije bio je -153, u 11 sati. A to je svega 15 centimetara više od najnižeg vodostaja ikada izmjerenog na Dravi kod Osijeka.

Izvirilo je gotovo cijelo nekadašnje Garnizonsko kupalište, odnosno ono što je od njega ostalo. Pojavio se čak i omanji otok u koritu Drave, ‘dravska ada’. Sve to nasuprot je Vodenih vrata Tvrđe, nedaleko Bastiona, ili vodotornja, a nakon čega sprud kod Podravlja, prekoputa KBC-a, nizvodno od Željezničkog mosta, više nije jedina atrakcija. Sve to ne treba nimalo čuditi, jer vodostaj Drave i dalje opada.

Vodostaj Drave kod Osijeka jutros u 10 sati bio je -154. Sat poslije bio je -153, u 11 sati. A to je svega 15 centimetara više od najnižeg vodostaja ikada izmjerenog na Dravi kod Osijeka. Rekord od -168 postavljen je 29. rujna ’03. godine. Prije toga je za najniži vodostaj vrijedio onaj iz ’85. godine s -166. A taj je bio u siječnju, kada je Drava poslovično najniža. Znači li to da sada možemo očekivati još niži vodostaj?

Inače, Garnizonsko kupalište, za one malo mlađe, koji stupove iz Drave zamijene za Sulejmanov most, bilo je, ispočetka, kupalište za oficire, sredinom 19. stoljeća (1864. godine). Kasnije su ga koristili svi Osječani.

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments