28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Vertikala’ 100%! Radić pozvao Plenkovića na Dan Grada! ‘Donosi’ OLT Županiji! Za razvoj Osijeka!

2 min read
Predsjednik Vlade Andrej Plenković dolazi u Osijek. Sa sobom nosi Odluku s 85. Sjednice Vlade, onu o darovanju nekretnine u k.o. Osijek, u svrhu provedbe programa revitalizacije 'brownfield' područja OLT Osijek.

‘Vertikala’ je bila termin pod ‘paljbom’ Radićevih protukandidata na lokalnim izborima, prostor bivšeg OLT-a, geografski ishodišna točka gradonačelnikove kampanje, praktički i danas sporan za oporbene osječke vijećnike iz SDP-a, da bi u četvrtak, 2. prosinca, ‘anno domini ’21., na rođendansku svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Osijeka stiglo ‘utjelovljenje’ – ‘vertikale’. Dolazi Plenković (Vlada), nosi dar Anušiću (Županija), s kojim će se okoristiti Grad Osijek i sve njegove građanke i građani!  Pojasnimo još jednom, rječitije…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dolazi u Osijek. Sa sobom nosi Odluku s 85. Sjednice Vlade, onu o darovanju nekretnine u k.o. Osijek, u svrhu provedbe programa revitalizacije ‘brownfield’ područja OLT Osijek. Uručiti će ju županu Ivanu Anušiću. A u okviru nekretnine nastat će novi urbani sadržaji, rezidencijalne, gospodarske, znanstvene i društvene namjene, u svrhu provedbe demografskih mjera, izgradnje poduzetničkih inkubatora i izgradnje novih društvenih sadržaja, kazališta, muzeja, sportskih objekata… Dakle, u Osijeku! I evo nas kod apsolutne materijalizacije ‘vertikale’, termina koji je bio čestim motivom izborne kampanje.

Zbrajajući ‘kvadrate’ OLT-a, svih njegovih elemenata, dolazimo do 54.518 četvornih metara, upravne zgrade, trideset i pet gospodarskih zgrada, tornja, četiri nadstrešnice, dvije trafostanice i dva gospodarska dvorišta…, ukupne tržišne vrijednosti od 58.010.000 kuna. Bit će to silno odličan dar, poklon, ili ako hoćete nekako ‘essekerski’ – ‘geschenke’ Županiji, ali i Gradu Osijeku za njegov 235. rođendan. Jer, sve to će se dogoditi 2. prosinca, na Dan Grada Osijeka, a na čijoj će svečanoj sjednici Gradskog vijeća sjediti i premijer Andrej Plenković.

Štoviše, dolazi i ministrica Nataša Tramišak, a tada možemo govoriti i o ‘primjeni horizontale’, jer njezino Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova ‘ravna’ blagajnom koju će projektno morati oduševiti Županija i Grad u namjeri realizacije sadržaja u bivšem OLT-u. Sumnjate? Mislimo da je nije potrebno.

Što je ‘brownfield’? U urbanom planiranju se tim terminom naziva prethodno razvijeno područje, koje trenutno nije u upotrebi, a može biti potencijalno kontaminirano, što se vrlo često odnosi na prethodnu industrijsku ili komercijalnu upotrebu. Pojednostavljeno, bivši OLT ispunjava praktički sve elemente te definicije, a u roku od 10 godina cijelo će područje biti potpuno izvan te forme. Naravno, neće se čekati 10 godina za realizaciju, već će prvi neimarski radovi krenuti zakonski regulirano ekspresno, razvijati se etapu po etapu – ‘vertikalno’!

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & OBŽ (arhiva, ilustracija)