28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

SDP OBŽ: Od Vladinih olakšica za gorivo “mogu kupiti jogurt…, ali onda nemam za slanac”!

3 min read
Premijer je, pišu iz SDP-a, izjavio kako se u Slavoniji osjeća veliki zamah, entuzijazam i napredak te da su vidljivi rezultati „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, stoji u priopćenju, a kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti...

U Osijeku je u srijedu održana konferencija za medije SDP-a Osječko-baranjske županije na temu „Kako se stvarno živi u Slavoniji – Plenkovićevoj zemlji obećanja” na kojoj je osječko-baranjski SDP odgovorio na izjave premijera Andreja Plenkovića. Premijer je, pišu iz SDP-a, izjavio kako se u Slavoniji osjeća veliki zamah, entuzijazam i napredak te da su vidljivi rezultati „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, stoji u priopćenju, a kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Na ove tvrdnje na konferenciji za medije odgovorili su Sanja Bježančević, predsjednica Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije, Milan Blagojević, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek, Marko Bogatić, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Beli Manastir i Zlatko Adjulović, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Belišće.

Sanja Bježančević je prozvala premjera da je prije nekoliko dana „u svome stand-up nastupu povodom Dana županije izmjerio blagostanje Slavonije nepostojećim projektima svoje Vlade i to na opće oduševljenje lokalnih vlastodržaca iz svoje stranke” te je dodala kako je i župan Anušić javno potvrdio nepostojanje „Projekta Slavonija”. „Iz Osječko-baranjske županije se iselilo više od 45.000 ljudi, treća smo županija po nezaposlenosti s 15% nezaposlenih, a prosječna plaća nam je 1.000 kn manja od državnog prosjeka” istaknula je Bježančević.

Milan Blagojević je naveo kako je premijer „prilikom svog kazališnog nastupa na daskama osječkog HNK mrtav ozbiljan u maniri komedije apsurda rekao da se u Slavoniji osjeća entuzijazam i zamah” te je zamolio premijera „da ne govori kako se živi u Slavoniji, jer to ipak znamo bolje od njega”. „Premijer je možda bolje upoznat sa životom u Bruxellesu ili menzom u Vladi, ali o životu u Slavoniji očito nema pojma”. Blagojević je pokazao i nekoliko kovanica, ukupno tri kune, za koje je rekao da ih je uštedio točeći gorivo u automobil i da je to rezultat „velike” vladine politike pomoći građanima u borbi s cijenama goriva: „Što sve mogu kupiti u Osijeku s tim – mogu kupiti jedan slanac u pekarnici, mogu kupiti paketić maramica na kiosku, mogu kupiti lizalicu djetetu ili pak mogu kupiti jogurt na akciji…ali onda nemam za slanac”.

Marko Bogatić je istaknu kako premijerova „monodrama o divnom životu u Slavoniji spada u domenu bajki, a ne stvarnosti života u Slavoniji” te da Plenković u potpunosti ignorira katastrofalne demografske trendove u Slavoniji i Baranji. „Baranja je u zadnji 30 godina izgubila 40% svog stanovništva od čega 20% u zadnjih 10 godina” rekao je Bogatić te je dodao da „mnogi već govore da je Viktor Orban učinio više od Andreja Plenkovića za standard Baranjaca, jer su donedavno mogli točiti automobile za manje od 10kn, a i danas idu u mađarsku u kupovinu kako bi uštedjeli koju kunu, jer drugačije ne mogu spojiti kraj s krajem”.

Zlatko Adjulović je naveo da bi „čovjek slušajući premijera pomislio da živi u Švicarskoj, a ne Slavoniji i Baranji” te da je premijerov govor djelovao kao govor oduševljenog turista koji se divi prirodnim ljepotama kraja koji je posjetio, a o kojem zapravo ne zna ništa. Prozvao je premijera da je hvaljenje Projektom Slavonija licemjerje te da bi se taj nepostojeći projekt trebao zvati „Projekt po babi i stričevima”. Istaknuo je kako živi u Belišću koje je „na sreću gospodarsko središte županije u koje dolaze strani investitori te da je možda razlog tome što u Belišću na vlasti nije HDZ”. „Politiku HDZ-a prema sredinama gdje nisu na vlasti možemo opisati kao: Nema toga što vam mi ne možemo obećati…” dodao je.

Sanja Bježančević je na kraju istaknula da je inflacija u Hrvatskoj najviša u zadnjih 9 godina te da je SDP osmislio i predstavio konkretne mjere protiv inflacije koje idu u smjeru promjene načina usklađivanja mirovina, osiguravanje sredstava za novi energetski dodatak za najugroženija kućanstva, povećanje iznosa osnovice na temelju koje se izračunava iznos drugih naknada u sustavu socijalne skrbi, korekcije načina izračuna cijene naftnih derivata, osiguranje paketa pomoći za poduzetnike koji su pretrpjeli štete uzrokovane agresijom na Ukrajinu te druge mjere.

Foto: SDP (screenshot)