26. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sindikati javnih službi nezadovoljni! Vlada daje dva modela i kaže: To je to! Štrajk? Valjda ne!

2 min read
- Nismo htjeli ići s nekakvim ponudama koje bi bile niske pa da se tražimo na sredini. Što se tiče predloženih postotaka, to je finalna ponuda - kazao je Primorac.

Ponuda Vlade je ‘take it or leave it’, ‘uzmi ili ostavi’!? To je najviše što će se Vlada ‘ispružiti’ u uvjetima već uvedenih mjera protiv inflacijskog udara na građane. Iako sindikati javnih službi žele povećanje osnovice plaća od 15% do kraja godine i još 5% u travnju, Vlada im je ponudila dva modela, a od kojih oba, samo s različitim elementima i vremenskim odrednicama, nude cca. 4%.

Sindikati javnih službi smanjili su svoje zahtjeve na 8% od 1. listopada te za još 5% od 1. siječnja… 

A što se Vlade tiče… – To je to! Više od toga nema! Ministar financija Marko Primorac rekao je kako Vlada više neće podizati svoju ponudu. Što se eventualnog štrajka tiče, ministar se nada da do toga neće doći.

– Nismo htjeli ići s nekakvim ponudama koje bi bile niske pa da se tražimo na sredini. Što se tiče predloženih postotaka, to je finalna ponuda – kazao je Primorac.

Za predstavnicima Vlade i sindikata je treći krug pregovora. Predstavnici sindikata nisu zadovoljni i dodaju da će konačnu odluku donijeti njihovi članovi, što su kratko poručili i predstavnici sindikata državnih službi.

A modeli su ovakvi… Prvi model Vlade kaže da bi zaposlenicima u javnim i državnim službama isplatili jednokratni dodatak 1.250 kuna do kraja godine, a osnovicu podigli za 4% od 1. siječnja. Drugi model kaže 4% odmah, od listopada, dodatno povećanje u travnju ’23.

– Za ublažavanje inflatornog pritiska Vlada je donijela paket mjera za sve građane. To smo pokušali osvijestiti kroz pregovore – dodao je ministar.

Iz sindikata stižu i razmišljanja kako bi i veće povećanje od traženog bilo primjereno, ali su svjesni da bi to bio problem. Iz Sindikata policije stižu razmišljanja kako se ide u pregovorima u dobrom smjeru.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments