2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gotovo svakodnevno osječki vatrogasci ‘otvaraju vrata stanova’! “Na to vas nitko ne može pripremiti”

3 min read
Iako to nigdje ne stoji eksplicitno napisano, vrlo često je kod slučajeva otvaranja vrata stana riječ o nalaženju preminule osobe, puno rjeđe o izgubljenim ključevima.

‘Vatrogasci Osijeka: tehnička intervencija otvaranja vrata stana u Osijeku’, takvu je objavu medijima izjutra Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije, nećemo pretjerati, u posljednjih 10-ak dana poslao najmanje 4-5 puta, jutros također.

‘Vatrogasci Osijeka: tehnička intervencija (podizanje osobe) u Osijeku’, bila je obavijest prethodnog dana. Dan prije toga, opet, ‘tehnička intervencija otvaranja vrata stana u Osijeku’.

Iako to nigdje ne stoji eksplicitno napisano, vrlo često je kod slučajeva otvaranja vrata stana riječ o nalaženju preminule osobe, puno rjeđe o izgubljenim ključevima. Osvijestio nam je to u razgovoru za OsijekExpress.com zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka Goran Ivković prije otprilike dva tjedna, a kada smo inicijalno razgovarali u puno bizarnijoj i bezazlenijoj situaciji otvaranja šahta zbog ključeva koji su u nj ispali jednom našem sugrađaninu.

– Da, otvorili smo šaht, izvadili ključeve. Nema tko drugi – počeo je Goran Ivković, novi zapovjednik JVP Osijek, dojučerašnji zamjenik Zoranu Pakšecu, sada predsjedniku HVZ OBŽ.

– Netko će se začuditi, ali gotovo 80% naših svakodnevnih intervencija nisu požarne. Ovi dečki i djevojke ovdje rade puno više, preuzimaju velike zadaće, brojne koje nitko drugi ne želi i ne može raditi, jednostavno nema resursa za to – nastavio je Ivković.

Istina! Kada netko uoči zmiju u naseljenom dijelu grada, zove vatrogasce. Izvlačili su nedavno i lešinu životinje koja se na Dravi zaplela u grane. Vatrogasci izlaze na intervencije kod prometnih nesreća, režu lim, izvlače ozlijeđene osobe, vrlo često dolaze i prije drugih službi.

– Za to su naši djelatnici također obučeni. Moramo znati kako pomoći, kako ne učiniti veću nevolju, kako pravilno izvući osobu, ne ozlijediti ju, pružiti prvu pomoć… Jer, da, zna se dogoditi da prvi stignemo… – nastavio je prije nekoliko dana u razgovoru zapovjednik JVP Osijek.

Također, vatrogasci skidaju gnijezda stršljena, ispumpavaju podrume kod jačih oborina, režu vjetrom srušena stabla, odnose ih s prometnica, pokrivaju hitno i priručno krovove kuća kod oluja…

Za ljetne sezone osječki vatrogasci vrlo često odlaze i na obalu, pomažu vatrogasnim jedinicama u borbi s vatrenim stihijama duž Jadrana. I za to su prošli obuku, naučili kako biti ‘ispod kanadera’…

Kao što se moglo pročitati u jednom od priopćenja Županijskog centra 112, dolaze i podići osobe, ne precizira se u priopćenju, ali da, veće tjelesne težine.

– Imali smo nekoliko slučajeva. Opet kažem, nema tko. Liječnici i medicinsko osoblje nema načina za takvo što. Pozovu nas, a mi se odazovemo. Jer, naš posao je poziv, mi pomažemo – nastavio je.

Pa ipak, da se vratimo trenutku s početka teksta, za neke stvari nema nikada valjane obuke.

– To su skoro svakodnevne situacije, ta otvaranja vrata stanova. Na to vas nitko ne može pripremiti, niti vi možete na to naviknuti. Vrlo često su naši djelatnici prve osobe koje zateknu preminulu osobu u stanu, kući… – zaključno je rekao Ivković.

Ako ste pročitali tekst do kraja, onda još pročitajte i ovaj redak…

U Ulici Ivana Gorana Kovačića u Osijeku, blizu križanja sa Svačićevom, nalazi se Javna vatrogasna postrojba Osijeka, dečki i djevojke koji će sve učiniti za vas i koji Osijek također čine sigurnim za život.

Foto: OsiejkExpress.com (arhiva, ilustracija)