4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Opet se događa! Josipovačkom obrtu ‘haker zaključao’ računalo! Traže ‘masnu’ otkupninu!

3 min read
Nepoznati je počinitelj između 31. siječnja i 1. veljače zaključao računalne podatke obrta iz Josipovca te je za otključavanje zatražio 15.000 eura.

‘Ucjena je na stolu’, ‘haker’ traži 15.000 eura. Odnosno, blizu 115.000 kuna. Zatražio je to kako bi ponovno ‘otključao’ računalo obrta iz Josipovca, kojem je, očito je iz policijskog priopćenja, prethodno onemogućio pristup računalim podatcima.

– Nepoznati je počinitelj između 31. siječnja i 1. veljače zaključao računalne podatke obrta iz Josipovca te je za otključavanje zatražio 15.000 eura. Intenzivno tragamo za počiniteljem – javila je danas policija u kratkom priopćenju, a u slučaju koji nije ni izbliza prvi takav u Osijeku i okolici.

Naime, najpoznatiji je slučaj napada na računala ‘građevinskog faksa’ u Osijeku.

Baš nekako prije godinu dana, nakon napada osmunjičenog slavonskog maloljetnog ‘hakera’ na sustav A1, a što se, s obzirom na moć korporacije i ‘svjetla reflektora’ nacije pratilo s iznimnim zanimanjem, napad na sastavnicu osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera odjeknuo je jednako snažno, budući da je i obrazac bio gotovo istovjetan. Osječka je policija javila je tada kako je ‘hakerski’ napadnut jedan osječki fakultet, a za onesposobljena računala ‘haker’ je zatražio otkupninu za njihovo ‘otključavanje’, u kriptovaluti. ‘Malen grad’ brzo je ‘na pladnju’ novinarima dostavio ime institucije – Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku. Iznos kojeg je u tom slučaju ‘haker’ potraživao nismo otkrili. Stvar je policijske istrage.

Samo dan poslije izvijestili smo i ovo: Tijekom mjeseca siječnja ove godine, na području grada Osijeka, nepoznati počinitelj je izvršio „hakerski“ napad na službena računala koje koristi pravna osoba iz Osijeka te ih zarazio virusom i onemogućio im korištenje. Na zaraženom računalu počinitelj je ostavio poruku u kojoj traži dogovor oko cijene otključavanja računala. Neslužbeno smo tada doznali kako je ovakvih napada bilo još prethodnih tjedana, a gdje su pojedini, navodno, čak platili otkupnine kako bi nastavili s radom dok se ne ‘raspetlja klupko’, no o tome nema službene potvrde.

A prije dva mjeseca jedan je ‘haker’ koji se ‘sijao strah’ među osječkim tvrtkama i institucijama dolijao…

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika I. policijske postaje Osijek s Ispostavom Čepin utvrđena je osnovana sumnja da je 28-godišnjak iz okolice Zagreba počinio kazneno djelo „Računalna prijevara“. (…) Protiv osumnjičenog slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku – javila je prije dva mjeseca osječka policija, pojašnjavajući kako su o tom slučaju pisali u studenom. Naime, dolijao je ‘haker’ koji je tvrtki ili tvrtkama iz Osijeka s računa uzeo velike novce, klasičnim ‘phishingom’. Nije bio ‘nigerijski princ’ niti ‘davno izgubljena familija’, već je upotrijebio ‘phishing’, krađu identiteta lažnim porukama e-pošte. Policija jedino ne navodi je li riječ o istom počinitelju u dva slučaja ili je bio počiniteljem samo u jednom slučaju. Naime…

– …nepoznati počinitelj je tijekom kolovoza s poslovnog bankovnog računa pravne osobe iz Osijeka neovlašteno prebacio 300.000,00 kuna na račun u Hrvatskoj. Pristup računu omogućila je odgovorna osoba u pravnoj osobi u kolovozu, koja je prateći poveznicu na Phishing elektroničkoj pošti ”promijenila” pristupne podatke za Internet bankarstvo tvrtke nakon čega je uslijedila neovlaštena transakcija. Međubankovnom suradnjom oštećenoj pravnoj osobi vraćeno je pola navedenog novca, dok druga polovica do danas nije zaprimljena zbog čega je oštećena pravna osoba slučaj nedavno prijavila policiji… – javila je 3. studenog policija iz Osijeka, dodajući tada odmah i drugi slučaj…

– Gotovo istovjetan slučaj prijevare dogodio se i jučer kada je s poslovnog računa pravne osobe iz Osijeka nepoznati počinitelj neovlašteno prebacio novčani iznos od 120.000,00 eura na nekoliko računa izvan Republike Hrvatske, a pristup računu omogućen mu je nakon što je odgovorna osoba u oštećenoj tvrtki pratila poveznicu na Phishing elektroničkoj pošti te je ”promijenila” pristupne podatke za Internet bankarstvo oštećene tvrtke – javili su u studenom iz PU OBŽ.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)