19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kod Mađara nema junetine!? Kupuju u Slavoniji! Cijene hrane su im skočile za 45% u pola godine!?

1 min read
- Dolaze sve češće, najčešće kupuju našu domaću junetinu, teletinu. Kažu da kod njih uopće nema junetine tako da je nestašica... - govori za HRT voditeljica mesnice.

Kada se kupovina ‘spoji’ s rezervarom goriva, koji je jeftiniji u Hrvatskoj, Mađarima se isplati kupnja u Hrvatskoj, itekako. Kao nekada nama u pograničnim mjestima, u Harkanju, Šiklošu… Stoga su Mađari sve viđeniji u Donjem Miholjcu, u Baranju…, a kupuju sve, junetinu zbog nestašice, govore sugovornici HRT-a.

Vlasnik izvjesnog restorana za HRT govori kako sve češće poslužuje i susjede iz Mađarske. Znaju za euro, pripremljeni su. Sporazumjevanje je malo teže, ‘rukama i nogama’, ali nešto pomogne i engleski jezik. Još nismo naučili mađarski kao oni svojedobno hrvatski.

– Dolaze sve češće, najčešće kupuju našu domaću junetinu, teletinu. Kažu da kod njih uopće nema junetine tako da je nestašica… – govori za HRT voditeljica mesnice.

A gošća iz Mađarske, iz Pečuha, objašnjava što je sve ‘spektar zanimanja’… Sir, jogurt i maslac. Kaže da je u Mađarskoj hrana zbog inflacije poskupjela 45 posto u pola godine, a plaće istovremeno nisu rasle.

– Kupili smo sir, meso, to što ima na akciji. Kod vas ima puno više toga na akciji nego kod nas… – govori i druga gošća iz Mađarske, piše HRT.

Na benzinskim pumpama također se kupuje naveliko. Ali, to već znamo.

Foto: Pixabay (ilustracija)