28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

O utakmici se oglasila policija! Osijek Vs. Hajduk: Srednji sigurnosni rizik! Pogledajte što to sve znači…

4 min read
O utakmici se oglasila policija...

Na stadionu Gradski vrt danas u 18,00 sati odigrava se nogometna utakmica četvrtine finala SuperSport  Hrvatskog nogometnog kupa između NK Osijek i HNK Hajduk iz Splita.

O utakmici se oglasila policija…

PRIOPĆENJE

Utakmica je proglašena utakmicom srednjeg sigurnosnog rizika te će policija, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti.  

Obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje 
Ulazi u stadion Gradski vrt bit će otvoreni od 16 sati. Pozivaju se posjetitelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.

Posebna regulacija prometa
Kako bi svi posjetitelji mogli pješice sigurno i na vrijeme doći do stadiona i nakon utakmice sigurno otići kući od 16 do 22 sata za promet vozila bit će zatvorena ulica W. Wilsona.

Pozivamo sve posjetitelje da ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. Ujedno upozoravamo da će vozači nepropisno parkiranih vozila biti sankcionirani.

Obavijest za gostujuće navijače
Za dolazak na ulaz sjeverne tribine stadiona Gradski vrt preporučuje se trasa: 
dolasci iz smjera Zagreba i graničnih prijelaza s BIH-Šamac i Svilaj – silazi s autoceste A5 (Osijek, Đakovo, Čepin), dolasci iz smjera Vukovara – Klisa.

Za gostujuće navijače predviđen je prihvat na izlazima s autoceste A5 (Đakovo, Čepin, Osijek), zbog čega bi bilo poželjno da na izlaze dođu najkasnije do 15 sati kako bi u organiziranoj koloni bili dopraćeni do parkirališnog prostora u blizini sjeverne tribine stadiona.

Gostujućim navijačima se preporučuje da za okrjepu i točenje goriva koriste odmorišta prije punkta predviđenog za prihvat navijača, obzirom da će policijski službenici osiguravati preprate gostujućih navijača od izlaza s autoceste do stadiona bez stajanja.

Organizatori utakmice ispod sjeverne tribine postavit će šankove za prodaju bezalkoholnih pića i hrane zbog čega se gledatelji ponovno podsjećaju da im, ukoliko namjeravaju izaći izvan prostora stadiona tijekom utakmice, neće biti omogućen povratak na tribinu.

Skrećemo pozornost kako Policijska uprava osječko-baranjska organizatoru ove nogometne utakmice nije izdala nikakve upute, preporuke ili naloge koji bi se odnosili na unos transparenata, majica i drugih obilježja. 

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodit će sigurnosne provjere. 

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima zabranjeno je:
·        unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
·        unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
·        paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
·        maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
·        unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
·        pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
·        pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
·        bacanje predmeta u natjecateljski prostor te
·        boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.
Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se:
·        posjetiteljima pod utjecajem alkohola, 
·        osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu
·        posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
·        osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.   

Foto i video snimanje javnog okupljanja
Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)