28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Ovo što psi rade na jednom igralištu u Osijeku (!?), ‘ide na dušu’ vlasnika!

2 min read
Kako nam javlja jedna čitateljica, uz nekoliko fotografija, na jednom od, tvrdi, dječjih igrališta u Osijeku, vlasnici dovode svoje ljubimce na istrčavanje, šetnju, igru, ali i, doima se iz fotografija, na WC.

Uoči li komunalni redar osobu kako ne kupi ‘otpadak’ nakon nužde psa, kako ga se definira Odlukom o komunalnom redu, može mu prići, ali što pobjegne li vlasnik psa? Naravno, nije nemoćan. Može ga zapamtiti, naknadno ispisati kaznu. A vlasnika može netko i prijaviti i potom svjedočiti. Nekoliko je kazni već ispisano, ali pojedinci, čini se, misle kako ‘neće baš njih’

Kako nam javlja jedna čitateljica, uz nekoliko fotografija, na jednom od, tvrdi, dječjih igrališta u Osijeku, vlasnici dovode svoje ljubimce na istrčavanje, šetnju, igru, ali i, doima se iz fotografija, na WC.

To što rade ova dva psa na ovim fotografijama jednostavno je njihova nužda, ali ‘ide na dušu vlasnika/ce’ ukoliko nisu pokupili izmet. A i ako jesu, Odluka o komunalnom redu predviđa kaznu i za dovođenje psa na dječje igralište.

U svakom slučaju, ovo je apel neodgovornim vlasnicima, kojih je manje nego odgovornih, da ne čine spomenuto, da ne dovode pse na dječja igrališta i da kupe za njima.

Jer…

Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka, sadržava zanimljiv članak o ljubimcima – Članak 63. Zanimljivi su prije svega zato što definiraju ostavljanje izmeta, ali zapravo formalno otpatke… pa i kaznu koja slijedi onog vlasnika koji ne zavuče ruku u vrećicu i ne pokupi ‘provarenu konzervu pseće hrane’, odnosno formalno, onaj – otpadak.

Članak 63. Odluke o komunalnom redu veli – Zabranjeno je dovoditi životinje  na prostore dječjih igrališta. Nije dopušteno puštanje  životinja na javne površine osim onih koje su za tu namjenu određene i posebno označene. Vođenje pasa na javnu površinu dozvoljeno je  samo na povodcu i sa zaštitnom košarom.  Štenad i patuljaste pasmine pasa ne moraju imati zaštitnu košaru. Šetnja i zadržavanje pasa bez zaštitne košare i povodca dozvoljena je samo na javnim površinama koje su za tu namjenu određene i posebno označene. Vlasnik odnosno posjednik životinje, dužan je očistiti javnu površinu koja je onečišćena otpacima njegove životinje…

Članak 146. definira kazne…

Foto: Čitateljica (ustupljeno za objavu)