28. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku: Još jedna optužnica za silovanje! Više mjeseci….

2 min read
- Protiv okrivljenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela - zaključuje se.

Druga je to optužnica za silovanje o kojoj danas iz Osijeka priopćenje daje DORH.

– Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ/11 i u svezi s čl. 153. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ/11, kazneno djelo prijetnje iz čl. 139. st. 3. u svezi sa st. 2. KZ/11 i kazneno djelo nasilja u obitelji opisano u čl. 179.a KZ/11, a sve u svezi s čl. 51. KZ/11 – stoji u priopćenju DORH-a u kojem se nastavlja…

– Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 36-godišnjak počinio navedena kaznena djela tijekom nekoliko mjeseci 2022. godine, na području dvije županije, na štetu 31-godišnjakinje, odnosno da je postupio protivno čl. 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i da je svojim postupanjem izazvao kod nje osjećaje straha i nespokojstva te poniženja.

– Protiv okrivljenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela – zaključuje se.

Ranije danas iz DORH-a stigla je i vijest o sličnoj optužnici protiv osobe 1990. godište, o kojoj možete čitati OVDJE.

Optuženik se već nalazi u zatvoru zbog drugih kaznenih djela, a za koja je osuđen nepravomoćno. Iako to nigdje ne stoji u priopćenju, možemo samo nagađati da je za nešto drugo nepravomoćno već osuđen na kaznu iznad 5 godina zatvora. A sada ga čeka i nova optužnica za kazneno djelo iz srpnja prošle godine.

Članak 154. pretpostavlja teška kaznena djela protiv spolne slobode, a u stavku 2. stoji među ostalim: Tko djelo iz članka 153. stavka 1. ovoga Zakona 1. stavak (Članak 153.: Silovanje) (1) Tko djelo iz članka 152. stavka 1. ovoga Zakona  počini uporabom sile ili prijetnje da će izravno napasti na život ili tijelo silovane ili druge osobe, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina. …počini pod okolnostima iz stavka 1. ovoga članka 1. stavak (Članak 154.: Teška kaznena djela protiv spolne slobode)(1)Kaznom zatvora od jedne do deset godina kaznit će se tko djelo iz članka 152. stavka 1. ovoga Zakona  počini: 1.prema članu obitelji, 2.prema žrtvi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, bolesti, ovisnosti, trudnoće, invaliditeta, teške tjelesne ili duševne smetnje, 3.na osobito okrutan ili osobito ponižavajući način, 4.iz mržnje, 5.zajedno s jednim ili više počinitelja, pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji… kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Foto: Pixabay (ilustracija)