4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

S umjetnom inteligencijom o Osijeku: Zna dosta, ali i da su Tuđman i Tesla najpoznatiji Osječani (!?)

4 min read
...suočili smo ga s nekim velikim vrijednostima Osijeka koje jako dobro poznaju, očito, samo Osječani? Ili neke stvari ne znaju ni Osječani...

Krenuli smo s ‘lakim notama’. Kao kada isprobavate novi kalkulator pa mahinalno utipkate ‘2+2’. Pitali smo o visini konkatedrale u Osijeku, duljini pješačkog mosta, dvaju najvećih simbola Osijeka. Nije imao problem s tim. ‘Razorio’ je ta pitanja. Ali kasnije su krenuli ‘problemi’.

Umjetna inteligencija strahovito brzo nalazi podatke iz relevantnih izvora, gdjegod možda bolje, gdjegod slabije. Štoviše, u stanju je otkriti i jako puno nepoznatih stvari, stvari za koje bi nama u pretraživanju interneta bili potrebni sati i sati. No, ChatGPT je mlađa generacija od ‘milenijalaca’ i o nekim naših osječkim ‘duminama’ nema pojma.

– Konkatedrala sv. Petra i Pavla u Osijeku je visoka 90 metara, mjereno od zemlje do vrha križa na vrhu tornja. Toranj je, inače, najviša građevina u Osijeku i široj okolici, te predstavlja jedan od najznačajnijih simbola grada – ‘razorio’ je ChtGPT prvo pitanje, a onda i drugo…

– Pješački most u Osijeku, poznat i kao Dravski most, ima ukupnu duljinu od 474,80 metara. Most povezuje Osijek s susjednim naseljem Tvrđavica preko rijeke Drave.

A onda smo ga suočili s nekim velikim vrijednostima Osijeka koje jako dobro poznaju, očito, samo Osječani? Ili neke stvari ne znaju ni Osječani…

* Znaš li gdje je u Osijeku bio ‘Osmanov prolaz’?

– Osmanov prolaz je bio dio starog Osijeka koji se nalazio u blizini današnje Trg Ante Starčevića, na lokaciji gdje se sada nalazi Strossmayerova ulica. Prolaz je nastao u 19. stoljeću kao posljedica urbanističkih promjena koje su se dogodile nakon odlaska Turaka s ovog područja. Ime je dobio po Osmanu paši, koji je u Osijek došao u 19. stoljeću i izgradio veliku kuću u blizini ovog prolaza. Danas se na mjestu Osmanovog prolaza nalazi živahna i frekventna Strossmayerova ulica, jedna od najvažnijih i najprometnijih ulica u gradu – odgovorio je ChatGPT.

* Znaš li što je to ‘Kopika’ u Osijeku?

– U Osijeku se riječ “kopika” koristi za lokalnu mjeru težine koja se koristila u prošlosti. Prema nekim izvorima, kopika je bila jedinica težine koja je iznosila oko 2,75 kilograma. Kopika se koristila u trgovini, posebno u prodaji hrane, a danas se riječ “kopika” koristi više kao naziv za staru mjeru težine nego kao stvarna mjera. Također, postoje i druge interpretacije i mišljenja o tome što je kopika bila i koliko je točno iznosila.

* Znaš li gdje je Otok ljubavi u Osijeku?

– Otok ljubavi je popularni naziv za park koji se nalazi na otoku na Dravi, u Osijeku. Službeni naziv ovog parka je “Park kralja Petra Krešimira IV.”, ali lokalno stanovništvo ga često naziva “Otok ljubavi” zbog romantične atmosfere koju stvara. Park ima dugu i zanimljivu povijest te je jedna od najpoznatijih zelenih oaza u gradu. Osim što nudi prekrasan pogled na rijeku Dravu, park obiluje različitim biljkama i drvećem, a u njemu se nalazi i nekoliko skulptura. Uz to, popularno je mjesto za šetnju i odmor, posebno u ljetnim mjesecima.

Potom je ChatGPT ‘briljirao’ na pitanju o najpoznatijim Osječanima. Očekivali smo Davora Šukera, možda pradjeda kraljice Elizabete II., kad’ ono…

– Osijek je grad s mnogo poznatih osoba iz različitih područja, od sporta i kulture do politike i znanosti. Među najpoznatijim Osječanima svakako se ističu sljedeće osobe: Antun Gustav Matoš, poznati hrvatski književnik, Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske, Zvonko Bego, bivši igrač nogometnog kluba Osijek i hrvatske nogometne reprezentacije, Nikola Tesla, slavni znanstvenik i izumitelj, rođen u selu Smiljan pokraj Gospića, ali je njegov otac bio iz okolice Osijeka, što neki smatraju vezom s Osijekom. Osim ovih, postoji mnogo drugih poznatih osoba iz Osijeka koje su ostavile trag u različitim područjima i koje su doprinijele razvoju grada i države – glasio je odgovor.

Za najpopularnija jela u Osijeku ChatGPT se odlučio za čobanac, fiš i ćevape, znajući da ona nisu izvorna iz Osijeka, ali da se to tu jako dobro spravlja i voli.

* A ‘osječka knedla’? – pitali smo.

– Osječka knedla je također popularno jelo u Osijeku i okolici, a sastoji se od kuhane pšenične krupice koja se umiješa u tijesto s jajima i brašnom, te se zatim kuha u vodi. Nakon toga, knedle se poslužuju prelivene s domaćom šljivovicom i pekmezom od šljiva, što daje poseban okus i miris. Osječka knedla tradicionalno se poslužuje kao slatko jelo za vrijeme božićnih blagdana, ali se može pronaći i tijekom cijele godine u osječkim restoranima i slastičarnama.

* Znaš li ‘essekerski jezik’?

– Ne postoji poseban “essekerski” jezik, već se to odnosi na dijalekt ili govor koji se govori u Osijeku i okolici. Ovaj dijalekt ima karakteristične značajke u izgovoru, riječima i frazama koje se koriste u svakodnevnom govoru. Međutim, važno je napomenuti da se u službenim i formalnim prilikama koristi standardni hrvatski jezik, dok se essekerski dijalekt koristi uglavnom u neformalnim i opuštenim situacijama.

* Kako se na ‘essekerskom’ kaže “Dosta smo se zabavili. Hvala Ti na razgovoru”?

– Na essekerskom dijalektu to bi moglo zvučati ovako: “Dosta smo se za*ebali. Fala ti na ćakuli.” Važno je napomenuti da ovo nije službeni hrvatski jezik, već dijalekt koji se koristi u neformalnim situacijama – glasio je odgovor na kraju, totalno ‘out’.

Upozorili smo ChatGPT da je dosta toga, zacjelo, bilo krivo, ali da razumijemo kako je on pomoć, a ne znanstvenik. Složio se i zahvalio na razumjevanju.

Foto: Pixabay (ilustracija) & ChatGPT (screenshot)