20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Muzeju Slavonije u Osijeku radionica ‘molovanja’! Uresite zidove kao naši stari, ‘šablonama’…

1 min read
- Pored demonstracija raznih navedenih tehnika sudionici će izraditi unikatan zidni ukras, koji kao suvenir odnose s radionice. 

– U subotu 29. travnja s početkom u 14:30 u Muzeju Slavonije se održava radionica za odrasle – javljaju iz Muzeja Slavonije i otkrivaju o čemu je riječ…

– Svima je dobro poznato koliko su jednostavno okrečeni zidovi osjetljivi na prljanje. Prašina, vlaga ili samo naslanjanje na zid ostavlja svoj trag i narušava estetiku doma. Rješenje za taj problem u 20. su stoljeću pronašli stanovnici kontinentalne Hrvatske zahvaljujući pripadnicima njemačke etničke skupine.

– Ubrzo su se kuće počele molovati odnosno bojati te ukrašavati šablonama i valjcima raznih geometrijskih i floralnih motiva. 

– Pozivamo zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u edukativnoj radionici. U suradnji s kustosicom Tunde Šipoš Živić i gošćom molerkom sudionici radionice će naučiti kako opucati pravac, izvlačiti štrafte te oslikavali zidove šablonama i valjcima.

– Pored demonstracija raznih navedenih tehnika sudionici će izraditi unikatan zidni ukras, koji kao suvenir odnose s radionice. 

– Cijena participacije iznosi 7,00 eura. Radionicu će voditi kustosica Tünde Šipoš Živić. Obzirom na ograničen broj mjesta prijave su obavezne.

– Prijaviti se može putem poveznice https://forms.gle/qALT7uNDNozHZYN8A ili slanjem poruke na elektronsku adresu edukacija@mso.hr – zaključuje se u pozivu iz Muzeja.

Foto: Google Street View (screenshot)