20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od jučer u 15 sati proglašeno pripremno stanje obrane od poplava na Dravi kod Osijeka!

2 min read
Sinoć u 22 sata vodostaj je bio 216, a dinamika rasta vodostaja i dalje od 2 do 3 centimetra na sat, kao i prethodnih dana.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Vodostaj Drave kod Osijeka jučer je u 15 sati dosegnuo 202 centimetra, čime je ‘preskočio’ donju granicu ‘potpune bezbrižnosti’ od 200 centimetara. Sinoć u 22 sata vodostaj je bio 216, a dinamika rasta vodostaja i dalje od 2 do 3 centimetra na sat, kao i prethodnih dana.

Pa ipak, sukladno informacijama iz Hrvatskih voda, koje je za OsijekExpress.com na temelju prognoza mađarskih kolega iznio Ivica Nađ, očekuje se da bi vodostaj Drave kod Osijeka mogao dosegnuti oko 270 centimetara u sljedećih nekoliko dana, što je ispod redovnih mjera obrane od poplava, koje se proglašavaju na 350.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izvanredne mjere slijede tek na 500, a izvanredno stanje na 550. Podsjećamo, najviši vodostaj ikada u Osijeku bio je 1965. godne, 542 centimetra, poslije čega je obala ojačana.

– Ne vidim ugrozu – rekao je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda, dodajući – Veća je problematika na manjim vodotocima, Karašica, Vučica…, vodotocima koji se pune slijevanjem vode s Krndije i Papuka – zaključio je Nađ za OsijekExpress.com, govoreći o Slavoniji.

Dunav kod Batine također raste i sinoć je bio na 375 centimetara. Proglašeno je već ranije pripremno stanje, a redovne mjere slijede na 500. I njegova dinamika rasta je od 1 do 3 centimetra na sat.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, Hrvatske vode donijele su sinoć prognozu vremena i vodostaja na svojim mrežnim stranicama za cijelu zemlju, s naglaskom na poplavljena područja.

– U narednih 7 dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Najviše kiše očekuje se tijekom utorka 16.5.2023. pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima. Od četvrtka 18.5.2023. ipak slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama – najavili su iz Hrvatskih voda za cijelu zemlju, dodajući kako je u prethodnih 24 sati pala znatne količina oborina, u prosjeku između 10 i 40 milimetara, a najviše kiše palo je na području Zadarskog zaleđa.

– Nove prognoze od jutros (jučer nap.a.) ukazale su na mogućnost pojave velikih vodnih valova rijeka Save, Kupe i Une u narednim danima. Očekuju se vrlo visoki vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području. Maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju se tijekom srijede 17.5.2023. na razini sličnoj kao u prosincu 2022. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Iz pravca Republike Slovenije također se očekuje i formiranje velikog vodnog vala rijeke Save na razini 1.800-2.000 m3/s tijekom srijede 17.5.2023. – navode Hrvatske vode nadalje, dodajuči i kako su za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od 15.5.2023. otvorene ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)