1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Bazga, svemoćna bazga! Za što je sve dobra? Evo samo nekih savjeta i trikova…

2 min read
...bazga se ističe i sa svojstvima antineuralgika, laksativa ili purgativa, antifibrilanta, emetika, antireumatika, stimulansa bronhijalne sekrecije, pročišćavanja.

Bazga je u cvatu! Sada je najbolja za branje! Samo da nije kiše koja je ‘okupala’ fundamentalni sastojak za sokove i čajeve, no čim grane sunce i posuši cvjetove, nema zapreka za branje zdravlja…

Bazga, naime, ima vrlo snažna ljekovita svojstva. Bazga se, osim za sok, odnosno sušena za čaj, koristi i kao oblog za ublažavanje opeklina, ogrebotina i sprječavanje pucanja kapilara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao oblog je i izvrstan saveznik protiv bolova u zglobovima, oteklina i bolova u mišićima nogu, gležnjeva i leđa, piše Novi list, dodajući i da se koristi kao dijaforetik za liječenje bolesti dišnog sustava, kao protuupalni lijak i diuretik.

Nadalje, bazga se ističe i sa svojstvima antineuralgika, laksativa ili purgativa, antifibrilanta, emetika, antireumatika, stimulansa bronhijalne sekrecije, pročišćavanja.

Međutim, i nakon što prođe cvat, dodaje Novi list, bobice se koriste za pospješivanje probavnog sustava, odnosno u suzbijanju zatvora. Moguće je, naime, napraviti uvarak ili biljni čaj od bobica, u kombinaciji s korom biljke koja ima diuretička i umirujuća svojstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Razumije se, za sve ovo valja pitati i stručne osobe, jer bobice nisu tako bezazlene.

Napokon, unos pojedinih tvari nije najsretnije rješenje za osobe s dizenterijom ili onima koji pate od kroničnih upalnih poremećaja rektuma. Napominje i Novi list, preporučljivo je uvijek konzultirati svog liječnika.

Evo još nekoliko savjeta i trikova koje donosi Novi list…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Od cvjetova bazge može se pripremiti tonik i posvjetljujući losion za lice, učinkovit za normalizaciju lučenja lojnica kod masne i nečiste kože.

Iako je bazga prilično siguran lijek, njezinu primjenu uvijek mora pratiti stručnjak koji može dozirati točne količine.

Jedenje svježih listova i sjemenki ove biljke izuzetno je opasno jer sadrže vrlo otrovnu tvar.

Čak i dodir sa svježim cvjetovima i listovima na koži može izazvati jake iritacije i osipe.

Zreli ljubičasti plodovi jedini se mogu koristiti u kuhinji i to nikako u prevelikim količinama, piše Novi list.

Foto: Pixabay (ilustracija)