28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku otvoren prvi Panonski festival knjige! Popusti i do 70%

3 min read
Posjetitelje Festivala očekuju popusti i prigodne cijene koje se spuštaju i do 70 % .

Panonski festival knjige kulturni je događaj posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima. Prvi se put tako značajan Festival održava u Osijeku sa željom da preraste u tradiciju koja će dodatno obogatiti kulturni život grada Osijeka.

Panonski festival knjige (PFK), na 1900 četvornih metara sportske dvorane Gradski vrt, posjetiteljima predstavlja 43 izlagača, brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe i radionice. Ukupno je osmišljeno više od 50 atraktivnih programa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na svečanom otvorenju nazočili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, osječki gradonačelnik Ivan Radić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, potpredsjednik HGK Dragan Kovačević i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina.

„Sretna sam i ponosna da smo uspjeli u našem mandatu nakon mediteranskog sajma knjige koji smo pri početku mandata pokrenuli u Splitu realizirati i ovu ideju i pokrenuti Panonski festival knjige ovdje u Osijeku. Zahvalila bih zajednici nakladnika i knjižara i predsjedniku Slavku Kozini koji je zajedno s nama u izuzetno kratkom vremenu od ideje do same realizacije pokrenuo sa svojim suradnicima i nakladnicima ovaj projekt. Zahvaljujem se neizmjerno i Gradu Osijeku i Županiji osječko-baranjskoj koji su odmah rekli da će staviti sve svoje resurse na raspolaganje. Ovaj projekt na tragu je svega onoga što činimo za promicanje čitanja, dakle ovo je i provedba naše Nacionalne strategije poticanja čitanja, provedba naše politike poticanja knjige i nakladništva.“- izjavila je ministrica Obuljen Koržinek na otvorenju Panonskog festivala knjige.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Grad Osijek domaćin je Festivala koji se ove godine održava od 24. do 28. svibnja s krajnjim ciljem poticanja čitanja kod svih dobnih skupina, a osobito djece i mladih.

„Zahvaljujem ministrici na inicijativi da se Panonski festival održi u Osijeku. Kada je ministrica prije godinu dana došla s tom inicijativom mi smo objeručke prihvatili biti pokrovitelj ovog festivala knjige i mislim da je to izuzetno bitno za Osijek. Osijek napreduje u svakom segmentu kako gospodarski tako i kulturno. U planu nam je i obnova HNK , gradimo Koncertnu dvoranu uz veliku pomoć Ministarstva kulture, OLJK prerasta iz lokalnih u regionalne okvire i ove godine će svi programi biti apsolutno besplatni. Kulturu u Osijeku dižemo na jednu višu razinu a upravo Panonski festival knjige tome daje značaj. Imamo ovdje više od 50 različitih programa. Posebno me veseli što vidim velik broj djece i mladih, kojima je ovaj festival i namijenjen jer sam slogan kaže „Čitaj lega, čitaj“. Siguran sam da će ovaj festival prerasti u jednu tradiciju kakvu Osijek kao urbano središte istočne Hrvatske i zaslužuje. – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osijek se ovim Festivalom svrstava uz bok zagrebačkom Interliberu, splitskom Mediteranskom festivalu knjige te sajmovima knjiga u Rijeci i Puli.

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvo kulture i medija, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija za organizaciju prvog Panonskog festivala knjige utrošili su oko 120 tisuća eura.

„Slavonija po prvi puta ima ovakvo događanje, hvalevrijedno pod pokroviteljstvom Ministarstva, Grada i Županije. Svi nakladnici su danas u Osijeku. Možemo vidjeti pregršt knjiga, raznih izdavača. To je trebalo i Osijeku i županiji i nadam se da će Festival prijeći u tradiciju te da će postati veći i posjećeniji. Osijek je i sjedište Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Hrvatskog narodnog kazališta, velikih institucija i ustanova, muzeja i Dječjeg kazališta i naravno da je nedostajao ovaj dio kada govorimo o knjizi. Knjige su danas ovdje, čitat ćemo i nešto novo naučiti“- poručio je osječko-baranjskii župan Ivan Anušić.

Posjetitelje Festivala očekuju popusti i prigodne cijene koje se spuštaju i do 70 % .

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ulaz je na Festival slobodan. Posjetitelji u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10.00 do 20.00 sati te u petak i subotu, nešto duže i opuštenije, od 10.00 do 21.00 sat mogu uživati u novitetima, malo starijim naslovima, ali i brojnim susretima s autoricama i autorima, te osobama iz javnog života. Samo neki od njih su ministrica kulture i medija Nina Koržinek-Obuljen, Mate Granić, Ivica Vrkić, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Marko Gregur, Đurđica Čilić, Zoran Žmirić, László Végel, Damir Karakaš, Niko Kranjčar i brojni drugi.

Tekst i foto: Grad Osijek