25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Vrh je kod nas, u OBŽ! Prolazi bez opasnosti! I ide prema Osijeku…

3 min read
Tako smo, između ostalog, jučer poslijepodne i tijekom noći angažirali oko 200 ljudi, kojima također zahvaljujem, kako bi intervenirali na ojačanju nasipa kod Donjeg Miholjca - rekao je danas načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić.

Vodostaj rijeke Drave na području Donjeg Miholjca danas (11. kolovoza 2023. godine) u 13.00 sati dostigao je 524 cm te je na snazi mjera izvanrednog stanja, no kao i u ostalim dijelovima Osječko-baranjske županije uz tok Drave nema većih problema niti opasnosti od poplava.

Naravno, ponašanje rijeke je nepredvidivo, a visoki vodostaj je stalna potencijalna opasnost, no zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima u infrastrukturu obrane od poplava, kao i sustavnim pripremama za dolazak vodenog vala, trenutna situacija je apsolutno pod kontrolom, što se očekuje i narednih dana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Aktualno stanje obrane od poplava bila je tema sastanka članova Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite koji je danas održan u Donjem Miholjcu. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici općina i gradova u slivu Drave na području Županije, a potom su zajedno obišli područje uz dravski nasip u Donjem Miholjcu.

– Vodeni val je jučer ušao na područje Osječko-baranjske županije. Pod stručnim vodstvom Hrvatskih voda, kojima zahvaljujem na kvalitetnom i kontinuiranom djelovanju u aktualnim događanjima, poduzimali smo koordinirane aktivnosti obrane od poplave. Naravno, sve operativne snage OBŽ su u punoj pripravnosti i spremne za intervencije. Tako smo, između ostalog, jučer poslijepodne i tijekom noći angažirali oko 200 ljudi, kojima također zahvaljujem, kako bi intervenirali na ojačanju nasipa kod Donjeg Miholjca – rekao je danas načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić te naglasio da u narednom razdoblju ne očekuje veće probleme i intervencije u praćenju vodenog vala prema Osijeku i dalje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević naglasio je kako je u toj intervenciji u ojačanje nasipa ugrađeno 20.000 vreća s pijeskom, i to zbog saniranja procjednih voda.

– To su uobičajeni događaji kada dolazi do procjeđivanja vode, što se uredno sanira izjednačavanjem tlakova pomoću zdenaca, ali nije bilo pucanja nasipa. Situacija je pod kontrolom i na ovom području te ne očekujemo veće probleme, no naše dežurne službe i dalje 24 sata dnevno prate stanje na terenu. Očekujemo da će izvanredno stanje trajati oko dva dana dok se vodostaj ne stabilizira – kazao je Kovačević te naglasio je da se u skladu s kretanjem vodenog vala i težište aktivnosti operativnih i dežurnih snaga usmjerava nizvodno, prema Belišću, Petrijevcima i Osijeku te do samog Dunava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić zahvalio je Hrvatskim vodama i svima koje su sudjelovali u postavljanju nasipa koji je izdržao jučerašnji dolazak visokog vodenog vala i vodostaja, dok se zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera CZ Grada Osijeka Dragan Vulin osvrnuo na stanje u Osijeku.

– Tijekom vikenda očekujemo vrhunac vodenog vala na području grada Osijeka. Tako na šetnici očekujemo do metra dubine vode, no izlijevanje vode na lijevu obalu je očekivano jer je to područje retencija koja služi da se ublaži visinu vodostaja. Inače, vodostaj na području grada ne bi trebao biti rekordan. Područje ZOO vrta je isto pod kontrolom, očekuje se također samo procjedne vode, no sve predviđene radnje su poduzete, rekao je Vulin.

Tekst i foto: OBŽ