30. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Obrana od poplava u završnoj je fazi! Ali, nije još svima u OBŽ skroz bajno…

2 min read
Nadzor se obavlja i dalje u mjestima Podravska Moslavina, Viljevo, Donji Miholjac, grad Valpovo - naselje Nard, naselje Karašica kod Petrijevaca, nasip kod ribnjaka Plaviš kod naselja Satnice, Bilje, Belišće i Osijek.

Obrana od poplava u Osječko-baranjskoj županiji ulazi u svoju posljednju fazu, barem za ovaj ‘ciklus’, za kolovoz ‘anno domini 2023.’. Virovotičko-podravska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska županija više nemaju nikakvih aktivnosti po tom planu, a Osječko-baranjska još čeka da se Drava posvuda povuče u svoje korito. Vodostaj Drave pada, kod Osijeka je u 11 sati bio +331 centimetar, dakle čak 40-ak centimetara ispod prelijevanja na lijevu obalu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Danas u 10 sati Ravnateljstvo Civilne zaštite sa svojom upravom u Osijeku, podnijelo je situacijsko izvješće, kojim zapravo i oni ‘zatvaraju poglavlje’. Teren se i dalje obilazi, procjenjuje stanje, koordinira rad sa stožerima radi osiguranja dopunskih snaga na obrani od poplave na kritičnim lokacijama u Općini Petrijevci, mještane Karašice i dalje prevozi do Osijeka i nazad, obilazi starije građane po pozivu rodbine, prijatelja, poznanika…

– HGSS Stanica Osijek je danas ujutro završila s dežurstvom, a Hrvatske vode Osijek su angažirale kamion tvrtke Vuka d.d. za istu namjenu – kaže se u situacijskom izvješću.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadzor se obavlja i dalje u mjestima Podravska Moslavina, Viljevo, Donji Miholjac, grad Valpovo – naselje Nard, naselje Karašica kod Petrijevaca, nasip kod ribnjaka Plaviš kod naselja Satnice, Bilje, Belišće i Osijek.

U Viljevu vodostaj opada, a otvoren je nasip zbog velike količine vode na području poljoprivrednog zemljišta Konopljište. U Petrijevcima je već počelo tretiranje komaraca. U Valpovu također vodostaj opada. Vlasnici u vikend naselju raščišćavaju teren.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Stanje je stabilno i pod kontrolom. Kretanje vodostaja je u skladu s prognozama. Prokopavanje sekundarnog nasipa na području Konopljišta u Općinama Podravska Moslavina i Viljevo. Prestanak potrebe za neposrednom spremnošću i korištenje Hrvatske vojske za potrebe žurnih intervencija na provedbi mjera obrane od poplava na području Virovitičko-podravske županije i Osječko-baranjske županije. Hrvatske vode Osijek su s današnjim danom angažirale 1 kamion tvrtke Vuka d.d. za potrebe stanovnika vikend naselja Karašica – javljaju Hrvatske vode, Centar obrane od poplava Osijek.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija))