2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Širi se hripavac i Slavonijom! Stižu nova izvješća…

3 min read
Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavlja testiranje na hripavac. Od tada na ovamo, u otprilike tri tjedna, analizirano je 270 uzoraka, kazuje nam ravnateljica NZJZ-a OBŽ dr. Nataša Turić, a s tom brojkom i informaciju kako su detektirana 74 pozitivna nalaza...

Iz Virovitice kažu da su dvije zaražene osobe mlađe, te jedna starije dobi. U Virovitičko-podravskoj županiji tri su slučaja oboljenja od Hripavca, doznaje se danas iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije. Također, javljaju i da cjepiva ima dovoljno. Ranije je još javljeno, jučer, kako je u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji otkriveno više desetaka slučajeva, 74 na temelju 270 uzoraka, a da se od jučer uzima po 100 uzoraka dnevno. Slučajeve u Slavoniji još ranije je objavio HZJZ, kazavši kako slučajeva ima i u Brodsko-posavskoj županiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Od ponedjeljka, 04.12.2023., Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, Služba za mikrobiologiju provodit će PCR dijagnostiku (testiranje) na hripavac. Uzorkovanje će se vršiti svaki radni dan od 7 do 9 sati te subotom od 7 do 8 sati. Molimo da potencijalni pacijenti dođu na sjeverni ulaz Zavoda (gdje se testira na COVID) kako oboljeli ne bi ulazili u čekaonicu s ostalim pacijentima, uz obvezno nošenje maske. Za testiranje je potrebno imati uputnicu izabranog liječnika. Nalaz će biti poslan unutar 24 sata elektronskim putem liječniku koji je uputio pacijenta na testiranje – objavio je tamošnji Zavod.

Ista pravila vrijede i u Osijeku. Od 17 studenog Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavlja testiranje na hripavac. Od tada na ovamo, u otprilike tri tjedna, analizirano je 270 uzoraka, kazuje nam ravnateljica NZJZ-a OBŽ dr. Nataša Turić, a s tom brojkom i informaciju kako su detektirana 74 pozitivna nalaza (To je, kaže dr. Turić, oko 27% pozitivnih nalaza među testiranim uzorcima) u Osijeku, odnosno Osječko-baranjskoj županiji, ili otkud su već pacijenti poslani na testiranje u Osijeku, u Krežminu ulicu. Jer, prije koji tjedan je rečeno s nacionalne razine, nemaju svi Zavodi opremu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Najzastupljenija dobna skupina su djeca u dobi od 13 do 15 godina. Svi pozitivni su i uredno cijepljeni kao mlađi. I koliko znam, hospitalizacija nema – kazala je dr. Turić, sugegriraju da se ne pravi panika, jer za to nema mjesta ni razloga, da u ovom trenutku populacijom kola više respiratornih bolesti.

Nadalje, dodaje dr. Turić, povećava se broj testiranja u posljednjih nekoliko dana, do mjere da se sada posljednjeg dana uzelo oko 100 uzoraka.

– Upravo zbog toga što je više respiratornih bolesti obiteljski liječnici šalju na testiranje. To ne znači i da se povećava broj otkrivenih slučajeva. Vrlo često su to negativni rezultati na hripavac – dodaje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pitali smo ljudski, s obzirom na testiranja na hripavac, covid…, vodi li to sve, izustit će jednom netko, šansa je velika, moooožda kasnijem početku liječenja, jer bi u neka druga vremena liječnici dali antibiotik (koji je za bakterijske, ne i virusne infekcije, da bude jasno) ‘nek’ se nađe’ pa bi do analize uzorka netko već krenuo s liječenjem, nečega… Što, da se razumijemo, uopće nije zagovarajući model. Usput, autor teksta je uredno cijepljen, kaže mama.

– Baš zato je dobro testiranje! Jer, čemu liječiti antibiotikom nešto što ne zahtjeva taj lijek!? Zašto ga piti bez potrebe!? Zato, upravo zato je bolje testirati. A mi radimo na dva velika aparata, opskrbljeni smo testovima, imamo dovoljno osoblja i materijala, opreme… Čak da do toga dođe, a vjerujem da neće, mogli bi otvoriti i punkt – kazala je zaključno dr. Turić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, u Hrvatskoj je, posljednje je rečeno, oko 1.500 slučajeva hripavca, od kojih najviše u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testiranje na hripavac provodi se molekularnom metodom. Uzorkovanje za pretragu obavlja se od ponedjeljka do petka od 8 do 10 sati na lokaciji Franje Krežme 1, Osijek. Pacijenti se javljaju na prozor prijemne ambulante Službe za mikrobiologiju. Za testiranje pacijenti moraju imali potvrdu o uputnici i/ili zdravstvenu iskaznicu, a iz Zavoda preporučuju pacijentima da na testiranje dolaze sa zaštitnom maskom.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)