20. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Promet otvoren! Teglenica se vadi uskoro!? “Kapetan je, kažu, u zadnji tren usmjerio baržu obali”

2 min read
- Kako mi je neslužbeno rečeno, a istraga će reći točno i precizno, kapetan je, znajući potrebu očuvanja plovnosti Dunava, u raspoloživom vremenu usmjerio toneću teglenicu prema obali, gdje je potom potonula. Ali, to je neslužbeno - kazala nam je gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Danas u 13 sati otvoren je za osobna vozila most između Iloka i Bačke Palanke, proradio je granični prijelaz, objavili su na društvenim mrežama iz Grada Iloka, što znači da je ocijenjeno kako brodska havarija nije imala tako snažnog utjecaja na stabilnost mosta da osobna vozila ne bi mogla onuda prolaziti.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir kazala je za OsijekExpress.com kako sljedećeg tjedna slijedi konačna procjena stabilnosti mosta, a prema njezinim saznanjima i izvlačenje teglenice, odnosno barže koja je potonula u Dunav na srpskoj strani.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako je izvijestila službena srpska strana, brod koji je pred sobom imao dvije teglenice, udario je u stup cestovnog mosta na hrvatskoj strani, ali do potonuća jedne od dvije teglenice došlo je na strani Srbije.

– Kako mi je neslužbeno rečeno, a istraga će reći točno i precizno, kapetan je, znajući potrebu očuvanja plovnosti Dunava, u raspoloživom vremenu usmjerio toneću teglenicu prema obali, gdje je potom potonula. Ali, to je neslužbeno – kazala nam je gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Podsjećamo, prethodne noći, o čemu smo pisali OVDJE, oko 0,40 sati, njemačka teglenica imena Lola-5, navodno duga oko 70 metara, koju je gurao njemački bod Antonia, udarila je u stup i potonula sat i pol nakon udara. Svih 6 članova posade su dobro, bez ozljeda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ostalo je i pitanje potonuća 1.000 tona umjetnog dušičnog gnojiva koje je putovalo prema Srbiji i bilo namijenjeno Smederevu. Jedni tvrde da se to otapa polako, drugi da je već voda odnijela, službena mjerenja srpske strane govore da je voda Dunava bez zagađenja.

– S brojnima sam razgovarala, procjene su različite. Čekam mjerodavne informacije prije nego bilo što kažem. Dogodilo se na njihovoj strani, oni su mjerodavni, ali zatražit ću službenim kanalima potpunu informaciju – kazala je Budimir na kraju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Policijska uprava vukovarsko-srijemska je na temelju članka 195. Zakona o sigurnosti prometa na cestama  (Narodne novine broj 67/08,48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15 i 70/19, 40/20, 85/22 i 114/22) i članka 96. Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine broj 47/90) donijela rješenje Klase: 211-05/24-04/5 i URBROJ: 511-15-03-24-2 od 6. siječnja,  jer je na temelju preliminarnog pregleda vidljive konstrukcije cestovnog mosta Ilok – Bačka Palanka, od 6. siječnja 2024. godine, na dijelu državne ceste broj DC2 koja uključuje i područje graničnog prijelaza Ilok, dopušten promet za vozila najveće dopuštene mase 3,5 t – objavila je danas kasnije i policija, dodajući…

– Naime, udarom plovila u stup mosta koji povezuje granični prijelaz Ilok i Bačku Palanku u Republici Srbiji, od strane predstavnika Hrvatskih cesta proveden je vizualni pregled mosta te pritom nisu pronađena oštećenja. Obzirom da konstrukcija mosta nije u potpunosti pregledana, dopušteno je korištenje mosta za vozila najveće dopuštene mase 3,5 t.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments