19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Redaju se naleti na divljač! Lovci sumnjaju zašto, a ljudi se pitaju – tko to plaća…

4 min read
...mogli ste voziti 'kao iz udžbenika', lov se ne provodi, a srna iskočila na cestu. Niti ste odgovorni vi, niti je odgovoran lovoovlaštenik!

U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji dogodio se jedan nalet na divljač. Jučer su bila dva. Svakog dana Županijski centar 112 OBŽ izvijesti o nekoliko slučajeva, a isto tako izvještavaju i Policijske uprave slavonskih županija. Događa se to u Baranji, blizu Đakova, Našica, čak je bilo slučajeva i na osječkoj obilaznici, kod Višnjevca… Godišnje u cijeloj zemlji bude zabilježeno 4.000 naleta na divljač. Tko to plaća?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Lovci s kojima smo telefonski razgovarali, ne nalaze drugih većih razloga za pojačano kretanje divljači osim u činjenici da nerijetko sami lovci poplaše životinje svojim lovom pa onda one pobjegnu izvan lovišta, završe uz ceste. Kako nam govore i osobe koje rade sa životinjama u dvljini, u ovo doba godine jelenska i srneća divljač, iz istig razloga, zapne i u ogradama u šumama. Bježe… Ali, dodaju lovci, nije samo to po srijedi, već i kako je vegetacija slabija, prolazi divljač gdje inače i ne bi, a pravilo lovca je da gone divljač od ceste prema šumi i poljima, pisali smo o tome OVDJE.

Ilustracije radi, kako je ranije ove godine izvijestila Policijska uprava virovitičko-podravska, ondje je ’22. godine bilo 229 sudara vozila sa divljim životinjama, najčešće noću, čak 166. Iako je to uglavnom veća materijalna šteta, bilo je i ozbiljnije ozlijeđenih osoba. A nalijetalo se na srneću divljač 143 puta, jelensku 23, na lisicu 17, ostalo na veprove, jazavce, zečeve, čak i na dabra. Isto tako, do sredine listopada ove godine, na istom području, bilo je 183 sudara vozila sa divljim životinjama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako se to riješava? Nekoć su osiguravajuća društva pod ugovor s državom rješavala stvar, prije toga lovačka društva, a sada… Revija HAK donosi iscrpan članak o tome što i kako postupiti u slučaju naleta na divljač. Štetu kada naletite na psa ili kozu plaća vlasnik psa ili koze, a u ovom slučaju, tko je vlasnik…!?

Ministarstvo poljoprivede financira naknadu štete koje nastaju u naletima, piše RevijaHAK, a Hrvatski lovački savez je taj koji operativno odrađuje sve, obrađuje štetu i isplaćuje novac. ‘Kvaka’ je takva da svaki nalet, želite li odštetu, mora biti policijski zabilježen.

Ideja je bila, dodaje Revija, da se sve to skupa uglavi i u obvezno osiguranje, koje bi, istina, poskupjelo, ali… Zakon o obveznim osiguranjima u prometu u izmijenjenom i dopunjenom izdanju stupio je na snagu, ali se u njemu divljač ne spominje. Sve je ostalo po starom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

I onda, piše Revija, skraćeno. Stanite, ne mičite se, zovite policiju. Zahtjev za naknadu štete podnosi se Hrvatskom lovačkom savezu, možete i ‘online’, a trebaju vam – zapisnik o alkotestiranju, potvrda policije o prometnoj nesreći, prometna dozvola vozila i naravno vozačka dozvola vozača. A onda, pravo na naknadu štete oštećena osoba ostvaruje samo u slučaju kada je odštetni zahtjev osnovan.

– Vezano uz pitanje šteta nastalih naletom vozila na divljač Zakonom o lovstvu definirane su dvije moguće situacije, koje se odnose na neposrednu odgovornost vozača i ovlaštenika prava lova za štetu nastalu na divljači i  vozilu, na način da je propisana odgovornost vozača  za štetu na divljači i za štetu na vozilu, ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi. Druga situacija je da bude odgovoran lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova. Samo su dva subjekta u igri. Ili je odgovoran vozač ili je odgovoran lovoovlaštenik, nitko treći se ne spominje – piše RevijaHAK i nastavlja…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ako ste kao vozač kršili prometne propise vi ste odgovorni. Ako se provodio lov i do naleta vozila na divljač došlo je kao posljedica provođenja tog lova, odgovoran je lovoovlaštenik. Odlično! Samo što se lov ne provodi svakog dana i svake noći, a vi se vozite prometnicama i divljač šeta cestom i uz cestu i danju i noću, ne vodeći pri tom računa o danima u tjednu… – dodaju i ukazuju na manjak logike.

Jer, mogli ste voziti ‘kao iz udžbenika’, lov se ne provodi, a srna iskočila na cestu. Niti ste odgovorni vi, niti je odgovoran lovoovlaštenik!

Sudska praksa dala je odgovor, dodaje Revija. Neovisno o tome obavlja li se ili ne obavlja lov divljači, divljač koja se nalazi na cesti uvijek predstavlja opasnu stvar budući da ona (divljač) čini povećanu opasnost prouzročenja štete na vozilima koja se kreću tom cestom. Upravo zbog navedenog, za štetu koja je nastala uslijed naleta vozila na divljač koja se nalazila na cesti lovoovlaštenik i nadalje odgovara po načelu objektivne odgovornosti, napisali su, ali i dodali kako se u cijelu priču može ‘uvući i treći igrač’, odnosno onaj koji upravlja cestom, ovisno o tome je li postavio znak ili ne, je li od njega zatraženo da ga postavi ili ne…

Uostalom, cjelovit tekst pročitajte na RevijaHAK.

Foto: Pixabay (ilustracija)