15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

O vojnom roku u RH se priča od ’22. Nikada zapravo nije ni ukinut, samo suspendiran…

3 min read
...vojni rok u Hrvatskoj zapravo nikada nije ukinut, već samo suspendiran, prošle godine su u vojnu evidenciju upisani mladići '05. godište, u ožujku '23. godine poslani su prvi pozivi pričuvnicima...

Ministarstvo obrane jučer je priopćilo da radi na konceptu kraće osnovne vojne obuke, a državi tajnik Zdravko Jakob izjavio je u Saboru da će model biti poznat u što skorijem roku. Zadatak je povjeren ministru obrane Ivanu Anušiću, no MORH ne iznosi detalje. Mediji špekuliraju kako je riječ o obuci u trajanju od 30 dana, nakon srednje škole, a uključuje rukovanje oružjem, osnove nuklearne i kemijske zaštite. Sredstva za to, dodaje se, bit će osigurana djelomično i u ovoj godini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što još uz ovo valja znati… Za početak kako vojni rok u Hrvatskoj zapravo nikada nije ukinut, već samo suspendiran, pisali smo o tome OVDJE, još i ’22. godine, da su prošle godine u vojnu evidenciju upisani mladići ’05. godište, da su u ožujku ’23. godine poslani prvi pozivi pričuvnicima, o čemu smo pisali OVDJE. Drugim riječima, ova tema nije ‘od jučer’.

Prvi puta je ozibljnije spomenuta činjenica izostanka vojne obuke, odnosno vojnog roka u Hrvatskoj, početkom ’22. godine. Tada se prvi puta u javnom prostoru aktualiziralo pitanje povratka vojnog roka, da bi tada o tome progovorio i ministar policije Davor Božinović. Potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Civilne zaštite na takvu je ideju rekao kako Hrvatska nije tada u toj fazi, ali dodao i zanimljivu činjenicu rekavši – Vojni rok u Hrvatskoj nije ukinut, on je zamrznut.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U ožujku ’23. godine građanima u Hrvatskoj, koji su prošli vojnu obuku, došli su pozivi MORH-a kao pripadnicima pričuvnog sastava OS, da bi im se priopćio ‘ratni raspored’. Umirovljeni general HV-a Marinko Krešić za HRT je rekao kako se radi o normalnoj situaciji i da se ne može reći da je sigurnost Hrvatske ugrožena… – …ali sigurno možemo reći da ovo pitanje trebamo pripremiti itekako ranije, posebno po pitanju dizanja pričuve koje smo mi zamrznuli, a ne ukinuli vojni rok. To znači da jednom odlukom Vlade, Sabora, sutra se može donijeti odluka da se ponovno uvede. Kako znamo, sve zemlje u okruženju imaju obvezan vojni rok – kazao je tada umirovljeni general Krešić za HRT, zaključujući kako su tadašnji pozivi MORH-a redovna zadaća, a kako bi pričuvnici bili informirani kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sukladno Zakonu o obrani tijekom travnja i svibnja provest će se godišnji planirani upis u vojnu evidenciju vojnih obveznika, muških osoba koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, javio je u ožujku ’23. godine MORH i dodajući i da će se u vojnu evidenciju upisivati rođeni 2005. godine i stariji, koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Dodano je i da se to provodi svake godine, ali je bilo ‘na pauzi’ tijekom pandemije Covida i da nije riječ o nekakvom izvanrednom događanju.

U lipnju ’23. godine MORH je, nakon što se opet u medijim aktualiziralo pitanje vojnog roka, objavio da je Hrvatski sabor donio Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. siječnja 2008. obvezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendirano, zamijenjeno dragovoljnim vojnim osposobljavanjem. Novi Pravilnik o dragovoljnom vojnom osposobljavanju povećao je tada mjesečne novčane naknade za ročnike sa 400 eura neto na 700.

Foto: OBŽ (arhiva, ilustracija)