24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Doba godine ‘ne igra ulogu’! Odluka o komunalnom redu: U Osijeku zabranjeno paljenje…

2 min read
Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka definira stvari zasebno za Osijek...

Zaredali su se opet požari otvorenog prostora. I prije nego bilo što vatrogasci i policija kažu, jasno je. Lijepo vrijeme, ‘rano proljeće’ uvjetovalo je početak radova u dvorištima, čišćenje, spaljivanje granja i slično, a onda su krenule i vijesti poput onih ljetnih, iz vremena zabrane paljenja. Iako zabrana paljenja traje od 1. svibnja do 30. rujna, po odluci jedinica lokalne samouprave vrijeme se može razlikovati, a što je upravo slučaj kada su u pitanju Osijek i okolica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zabrana paljenja, inače, traje do 30. rujna ili po odluci jedinice lokalne samouprave. Svaki grad i općina to mogu procijeniti za sebe. A počinje 1. svibnja. – Zabranjuje se spaljivanje biljnih otpadaka i korova na poljoprivrednom zemljištu od 1. svibnja do 31. listopada tekuće godine – podsjećali su prošle godine vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, a koji su tada, u ‘bablje ljeto’ lane, često gasili požarišta korova, trave, niskog raslinja, što je imalo mogućnost prerasti i u veći požar.

Naime, paljenjem na njivama stvara se vatreni obruč, strada veliki broj divlji životinja i ptica, srna zečeva, lisica, fazana…, a nije rijedak slučaj da izgori i osoba koja pali njivu ili zadobije teške i po život opasne opekotine. Kod paljenja biljnih ostataka razvija se velika temperatura 460 do 500 stupnjeva. To uništava plodonosni sloj zemljišta i ubija korisne mikroorganizme. Poslije paljenja, plodonosni sloj tla biva prekriven pepelom. Vatra na njivama može se proširiti u blizinu šume i izazvati šumski požar. Paljenje na poljima i njivama nema ni jednu korisnu svrhu i višestruko je štetno, Dim koji se nadvija nad putovima i prometnicama ugrožava sigurnost odvijanja prometa…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za osobe koje izazovu požar slijede novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 1.990,00 do 19.900,00 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Iz nehaja, od 260,00 do 1.990,00 eura.

Međutim, Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka definira stvari zasebno za Osijek…

Članak 13. definira, među ostalim, i ovo… – Nije dozvoljeno odlaganje miješanog komunalnog i drugog otpada, a posebice starih automobila, starih električnih i drugih aparata i predmeta iz kućanstva te spaljivanje svih otpadnih tvari na prostorima okućnica, predvrtova, dvorišta zgrada i drugih površina koje su uz površine javne namjene. Nadalje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Članak 89. kaže još i ovo, između ostalog… – Na površine javne namjene nije dozvoljeno ostavljati bilo kakvu vrstu otpada ili na druge načine onečišćivati iste, a osobito se zabranjuje (…) paljenje otpada, lišća i sl.

Postoje kazne za fizičke i pravne osobe, a kreću se i do 400 eura.

Foto: Pixabay (ilustracija)