16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Četvrtak, petak i subota – ‘crveno’! Očekuje se danas preko 38 stupnjeva u Osijeku i Slavoniji!

2 min read
Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - objavio je upozorenje DHMZ.

Danas, sutra i prekosutra, dakle u četvrtak, petak i subotu na snazi je ‘crveni alarm’ u Osijeku i Slavoniji za toplinski val, treća razina upozorenja, vrlo velika opasnost, objavio je DHMZ. U nedjelju bi trebalo biti lakše, drugi stupanj ili ‘narančasti alarm’, ali slaba je to utjeha. Od 11. do 13. srpnja čekaju nas tri najtoplija dana ovog toplinskog vala. U četvrtak se očekuju temperature više od 37 stupnjeva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Vrijedi od 11.07.2024 00:00:00 do 11.07.2024 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Crveno. Toplinski val. Maksimalna temperatura >37°C. Minimalna temperatura >22°C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama – objavio je upozorenje DHMZ.

Prognoza DHMZ-a predviđa u četvrtak u Osijeku i Slavoniji oko 38 stupnjeva. Inače, u Osijeku je u srijedu 14 sati bilo 35,9 stupnjeva! U 17 sati je bilo 36,4. Visoke temperature zraka u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Osijeku i Slavoniji, uvjetovale su veći broj poziva osječko-baranjskom Zavodu za hitnu medicinu. Posljednjih dana taj je broj rastao za oko 30%, rečeno je iz Zavoda, kao i da se najveći broj odnosi se na kronične bolesnike. Pa ipak, dodaju da je bilo i slučajeva kada osoba privremeno izgubi svijest, kolabira, a bilježe se i možda i srčani udari, no njihov broj nije povećan. Porast broj poziva i intervencija za oko 30% je očekivan, dodaju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Građanima se nadalje preporučuje izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 18 sati, a u slučaju izlaska svakako odijevanje laganije odjeće uz nošenje kape ili šešira. Razumije se, hidriranje je obvezno, kao i izbjegavanje alkohola, koji dehidrira.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)