14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kontrolom vode iz kanalizacije predviđaju ‘novi val’ pojave Covid-19 zaraza!?

2 min read
Jedna od prednosti ove metode je to što se koronavirus iz otpadnih voda može detektirati vrlo brzo, tri dana nakon zaraze, odnosno dva dana prije pojave prvih simptoma, tvrdi Kushmaro.
koronavirus toalet papir

Analizom otpadnih voda mogao bi se ustanoviti opseg širenja pandemije koronavirusa, a nova bi metoda mogla poslužiti i kao rano upozorenje na potencijalni novi val epidemije, kažu izraelski znanstvenici, a prenosi Jerusalem Post.

Izraelski stručnjaci započeli su analizu otpadnih i kanalizacijskih voda nastojeći procijeniti kolik je broj zaraženih u izraelskoj populaciji. Novom metodom žele stvoriti “svojevrsni rani sustav upozorenja na drugi val infekcije”, rekao je dr. Itay Bar-Or, šef državnog laboratorija za zaštitu okoliša koji djeluje u sklopu ministarstva zdravstva.

Tim znanstvenika koji, uz Bar-Ora, čine biotehnolozi Ariel Kushmaro i Ehud Rinnot te Stella Goldstein-Goren iz odjela za biotehnologiju i inženjerstvo, započeli su s testiranjem otpadnih voda na sveučilištu u gradu Beer Shevi. 

Oni su otkriće koronavirusa u kanalizacijskim vodama uspjeli povezati s područjima u kojima je zabilježena posebno visoka stopa zaraze. 

I vlade ostalih država zainteresirane su za taj postupak, a Francuska i Italija razmišljaju o tomu da i same počnu s testiranjem, rekao je Kushmaro. 

Diljem zemlje treba nasumično uzeti uzorke iz kanalizacije, smrznuti ih na minus 80 stupnjeva te ih analizirati u laboratoriju, objasnio je. 

Kushmarov tim uspio je dokazati da je posebno visok broj zaraženih koronavirusom u gradu Bnei Braku, pokraj Tel Aviva, povezan s višom koncentracijom patogena u tamošnjem odvodu. 

“Uspjeli smo dokazati korelaciju”, rekao je. 

Jedna od prednosti ove metode je to što se koronavirus iz otpadnih voda može detektirati vrlo brzo, tri dana nakon zaraze, odnosno dva dana prije pojave prvih simptoma, tvrdi Kushmaro. 

“Na taj se način novi val zaraze može brže otkriti i vlasti mogu odmah reagirati te uvesti potrebne mjere.”

Drugi pozitivan aspekt je to što se testiranjem ne narušava ničija privatnost. “Nitko se ne imenuje, samo se navode zahvaćene četvrti”, pojasnio je znanstvenik. 

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments